Hou, hou, hou! Vánoce se kvapem blíží a s nimi i výborné cukroví. Pojďme si udělat malou vánoční exkurzi do zahraničí. Skvěle si pochutnáme!
Dánsko – „vaniljekranse”
Naše cesta za tím nejlepším vánočním cukrovím začíná v Dánsku. V předvánočním čase se ulicemi line vůně vanilky a máslových sušenek. Na svědomí to mají „vaniljekranse”, což znamená vanilkové věnečky. Dánové je milují už od 19. století a Vánoce si bez nich nedokáží představit. Pojďme společně také objevit jejich kouzlo.
Teď už si jen uděláme kvalitní kávu a naplno si vychutnáme tradiční „fiku” – přestávku na posezení s přáteli, popíjení kávy a přikusování sladkých pochoutek. Na to si Dánové skutečně potrpí!
Švédsko – „pepparkakor”
Když už jsme u severských zemích, byl by hřích nezastavit se ve Švédsku. I tady si pravidelně dopřávají „fiku”, ale o Vánocích při ní přikusují místo věnečků „pepparkakor”, neboli perníčky.
Možná teď někdo mávne rukou a říká: „Perníčky máme přece i u nás!” Jasně, máme, ale Švédové je připravují zase trošku jinak.
Přidávají do nich totiž výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A také jsou mnohem tenčí než naše perníčky. To je možná i ten důvod, proč je někteří lidé označují spíše jako sušenky.
Pepparkakor - Perníčky
Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše...
Recept - suroviny a postupŠvýcarsko – „basler brunsli”
Nyní ze severních zemí přesuneme přímo do čokoládového ráje – do Švýcarska. Nikoho z nás zřejmě nepřekvapí, že i při pečení vánočních laskominek hraje hlavní roli čokoláda.
Švýcaři zbožňují hnědé basilejské sušenky, které nazývají jako „basler brunsli”. Proč tyto sušenky, získaly své pojmenování po Basileji, nevíme, ale zřejmě to bude mít na svědomí fakt, že právě Basilej byla svého času centrem obchodu s kořením.
Basler brunsli – Basilejské sušenky
Švýcaři zbožňují hnědé basilejské sušenky, které nazývají jako „basler brunsli”.
Recept - suroviny a postupŘecko – „melomakarony”
Téměř každá země má své specifické cukroví, bez kterého by zkrátka Vánoce nebyly Vánocemi. V Řecku to jsou například „melomakarony”, které chuťově připomínají naše perníčky, ale namáčí se navíc do medu. Med totiž symbolizuje hojnost a plodnost.
Zajímavostí také je, že původně se „melomakarony” servírovaly při pohřebních hostinách a až následně se staly oblíbeným vánočním cukrovím.
Argentina – „alfajores”
Naši vánoční expedici zakončíme v exotické Argentině. Na čem si tady místní o Vánocích pochutnávají?
Na „alfajores” – dvě křehká kolečka jsou spojena karamelovou náplní a obalená v kokosu. Mňam. Oblíbené cukroví do Argentiny připutovalo společně s kolonizátory ze středověkého Španělska.
Brzy si získalo velkou oblibou i mnoho variant. Některé hospodyně vyměnily náplň z karamelu za čokoládu, nebo marmeládu.
Na závěr se „alfajores” posypou cukrem a pravá vánoční pohoda může začít.
A jaké vánoční cukroví ze zahraničí se pravidelně objevuje na vašem vánočním stole? Napište nám do komentářů.