Začátek nového roku bude v duelu patřit hovězímu guláši – pokrmu, který je u nás velice oblíbený. Vybrali jsme pro vás dva recepty: guláš z hovězí veverky pro vás připravil Tomáš a hovězí guláš z papiňáku paní Zuzana.
Který z nich to u vás vyhraje?
Guláš z hovězí veverky
Tomáš v sobě chuť do vaření objevil poté, co se vrátil ze zahraničí a začalo se mu stýskat po všech chutích, které díky cestování poznal. Inspiruje se zahraničními internetovými stránkami, ale i českými kuchaři. Rád zahradničí a v kuchyni pak zpracovává vlastní zeleninu i ovoce. Jeho nejoblíbenějším jídlem je králík na česneku a hořčici. V tomto duelu si pro vás ovšem připravil guláš z hovězí veverky.
Suroviny
- 1 kg hovězího masa, nakrájeného na větší kostky
- 500 ml hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku, oloupané, nakrájené na kostičky
- 2 větší cibule, oloupané, nakrájené na kostky
- 2 lžíce sádla, případně olej
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 plechovka rajského protlaku
- 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce červené papriky
- dijonská hořčice
- pasta z feferonek
- sůl
- pepř
- majoránka na dochucení
Postup
- Maso nakrájené větší kostky, propracujeme na prkénku se solí a pepřem.
- Velmi zprudka ho opečeme na sádle, jakmile maso chytne barvu do hněda, vyndáme na talíř, ztlumíme plamen a dáme opékat cibuli.
- Pokud se cibule přichytává, na chvilku sundáme z ohně (cibule tak pustí vodu).
- Cibuli orestujeme a vrátíme zpět maso.
- Přidáme česnek, promícháme. Dále červenou papriku a protlak. Restujeme 2 minuty.
- Pak přidáme rajčata, papriku a hořčici.
- Vše zarestujeme, přidáme lžičku pasty z feferonek a sůl.
- Zalijeme vývarem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Vývaru přidáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
- Dusíme cca 1,5 hodiny. Během dušení ochutnáme a případně přidáme pastu nebo vývar.
- Guláš takto upravujeme do změknutí masa. Poté ho vyndáme z trouby a přendáme zpět na sporák.
- Pokud je guláš řídký, zahustíme kukuřičným nebo bramborovým škrobem. Postačí většinou 2 lžičky, které rozmícháme ve studené vodě, přidáme do guláše a necháme provařit 10 minut.
- Těsně před vypnutím přidáme drcenou majoránku.
Zaujal vás recept? Tak pojďte hlasovat!
Hovězí guláš z papiňáku
Zuzana je na mateřské dovolené a nejraději vaří pro svého muže, který dokáže její jídlo opravdu ocenit. Většinou připravuje omáčky, palačinky, lívance a také peče sladké bublaniny či domácí sušenky. Nejvyhlášenější jsou její kynuté houskové knedlíky. Do tohoto duelu přichází s hovězím gulášem z papiňáku.
Suroviny
- 850 g hovězího masa, nejlépe hovězí krk
- 3 litry hovězího vývaru nebo vody
- 3 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 1 sáček mleté papriky na guláš
- ½ chleba na zahuštění
- směs domácích bylinek
- olivový olej
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup
- Do papiňáku nalijeme olivový olej.
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno, nasypeme na rozehřátý olej a pomalu mícháme, dokud se nezabarví do hněda.
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a necháme odpočinout na prkénku.
- Pokud máme cibulku s česnekem podle barvy hotové, přidáme maso a necháme zatáhnout.
- Vše v papiňáku promícháme, zaprášíme mletou paprikou a dále restujeme.
- Přidáme koření, zalijeme vývarem a dále dusíme 30 minut.
- Po té vyjmeme bobkové listy.
- Guláš dále dusíme na mírném ohni.
- Zahušťujeme jej dle potřeby chlebem. Ten se pozvolna rozpustí.
- Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a majoránkou.
- Podáváme s kynutým knedlíkem nebo chlebem.
Jestli vás Zuzky recept zaujal, hlasujte pro něj.