Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa.
I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
|
Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa.
I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
|
Porce
4 – 6 porcí
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Vepřovou plec opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kostky.
- Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
- V kastrolu rozpustíme sádlo a při vyšší teplotě a za stálého míchání orestujeme maso, aby se zatáhlo.
- Maso si odložíme bokem.
- Ve stejném kastrolu, ve kterém jsme restovali maso, osmažíme za nižší teploty a za stálého míchání cibuli a česnek.
- Přidáme vrchovatou lžíci sladké i pálivé papriky, zamícháme a trochu opražíme.
- Do kastrolu vrátíme maso a pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo paprikovou směsí.
- Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme, nakrájíme na menší proužky a přidáme k masu.
- Přidáme nasekaná rajčata, 2 lžičky soli a chvíli mícháme.
- Přiklopíme poklicí a při mírné teplotě necháme 5 minut vařit.
- Zkontrolujeme, kolik pustilo maso a zelenina šťávy, a případně trochu dolijeme vodou (vždy jen do poloviny vrstvy masa).
- Pomalu dusíme pod pokličkou a teplotu nezvyšujeme. Průběžně kontrolujeme, jestli se šťáva nevyvařila, příp. dolijeme vodu.
- Když už je maso měkké, odkryjeme pokličku, zvýšíme teplotu a zredukujeme tekutý obah do požadované hustší konzistence.
- Perkelt se nezahušťuje žádnou moukou, ani jiným zahušťovadlem, konečné hustoty se docílí odpařením tekutiny.
- V případě potřeby pokrm dosolíme a můžeme dochutíit ještě trochou pálivé papriky.
Podáváme s rýží, tarhoňou nebo s chlebem.