Tomáš v sobě lásku k vaření objevil poté, co se vrátil ze zahraničí a začalo se mu stýskat po všech chutích, které díky cestování poznal. Při vaření se inspiruje zahraničními internetovými stránkami, ale i českými kuchaři. Rád zahradničí a v kuchyni pak zpracovává vlastní zeleninu i ovoce. Jeho nejoblíbenějším jídlem je králík na česneku a hořčici.
Suroviny (pro 4 porce)
- 1 kg hovězího masa – nakrájeného na větší kostky
- 500 ml hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku, oloupané, nakrájené na kostičky
- 2 větší cibule, oloupané, nakrájené na kostky
- 2 lžíce sádla, případně olej
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 plechovka rajského protlaku
- 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce červené papriky
- dijonská hořčice
- pasta z feferonek
- sůl
- pepř
- majoránka na dochucení
Postup
1. Maso nakrájené větší kostky propracujeme na prkénku se solí a pepřem.
2. Velmi zprudka ho opečeme na sádle – jakmile maso chytne barvu do hněda, vyndáme na talíř, ztlumíme plamen a dáme opékat cibuli.
3. Pokud se cibule přichytává, na chvilku odstavíme (cibule tak pustí vodu).
4. Cibuli orestujeme a vrátíme zpět maso.
5. Přidáme česnek, promícháme.
6. Dále přidáme červenou papriku a protlak a restujeme 2 minuty.
7. Následně přihodíme rajčata, papriku a hořčici.
8. Vše zarestujeme, přidáme lžičku pasty z feferonek a sůl.
9. Zalijeme vývarem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C – vývaru přidáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
10. Vše dusíme cca 1,5 hodiny. Během dušení ochutnáme a případně přidáme pastu nebo vývar.
11. Guláš takto průběžně upravujeme do změknutí masa. Poté ho vyndáme z trouby a přendáme zpět na sporák.
12. Pokud je guláš řídký, zahustíme kukuřičným, nebo bramborovým škrobem. Postačí většinou 2 lžičky, které rozmícháme ve studené vodě, přidáme do guláše a necháme provařit 10 minut.
13. Těsně před vypnutím přidáme drcenou majoránku.