Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
|
Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
|
Porce
Dortová forma 24 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si uvaříme jáhlovou kaši.
- Jáhly spaříme horkou vodou (tento krok je velmi důležitý, aby nebyly jáhly hořké) a scedíme.
- Do hrnce nalijeme 750 ml mléka a trochu osolíme.
- Vaříme při středním výkonu za občasného míchání, dokud nemají jáhly kašovitou konzistenci (trvá to cca 20 minut).
- Hotovou kaši dosladíme podle chuti a necháme trochu vystydnout.
- Troubu předehřejeme na 175°C.
- Mezitím si oloupeme jablka, nastrouháme je na hrubším struhadle, smícháme se skořicí, škrobem a rozinkami.
- Dortovou, nebo koláčovou, formu vymažeme máslem, či kokosovým olejem.
- Pomocí lžíce rozprostřeme po dně formy polovinu kaše.
- Rozetřeme polovinu povidel, přidáme jablečnou vrstvu a opět povidla.
- Jako poslední vrstvu použijeme jáhlovou kaši.
- Můžeme posypat mandlovými lupínky nebo nasekanými oříšky.
- Pečeme přibližně 40 – 45 minut, aby byl povrch krásně zlatý.
Aby byl dezert nadýchanější, lze přimíchat do vychladlé kaše dva žloutky a sníh ze dvou bílků.