Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří z nás je naopak znají od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si připravíme škubánky právě podle jejich receptu.
|
Škubánky – sladké jídlo milované i zatracované. Někteří je známe ze školních jídelen a nemáme k nim úplně důvěru, někteří z nás je naopak znají od našich babiček, které používaly v kuchyni poctivé suroviny. Dnes si připravíme škubánky právě podle jejich receptu.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kostky, zalijeme vodou a osolíme.
- Vaříme cca 15 minut (po této době by měly být poloměkké).
- V této chvíli slijeme částečně vývar z brambor a necháme v hrnci asi 1/3 vývaru.
- Brambory zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory, abychom viděli vývar.
- Hrnec přiklopíme poklicí a na nejnižším stupni plotýnky necháme propařit 15-20 minut.
- I když použijeme obyčejný hrnec, neměly by se nám brambory připálit.
- Propařené brambory s moukou rozšťoucháme do hladka a propracujeme.
- Těsto roztíráme pomocí vařečky o stěny hrnce, aby bylo hladké a nelepilo se na vařečku (může to trvat i 10 minut).
- Rozpustíme si ½ másla.
- Lžíci namáčíme v rozpuštěném másle a vykrajujeme škubánky. Můžeme je ihned podávat na talíř a posypat moučkovým cukrem nebo máslem.
Další variantou je, že škubánky můžeme pro výraznější chuť osmažit ještě na másle. Budeme sice potřebovat delší čas na přípravu, ale škubánky chytnou zlatavější barvu a budou vonět po másle.