Špenátové knedlíky s parmezánem jsou dokonalým spojením italské a německé kuchyně a lze je připravit v několika variantách. Hotové knedlíky můžeme použít jako přílohu, nebo jako samostatný chod přelité omáčkou. Dnešní verzi jsme připravili v trochu odlehčené variantě z celozrnné mouky - jak na to?
|
Špenátové knedlíky s parmezánem jsou dokonalým spojením italské a německé kuchyně a lze je připravit v několika variantách. Hotové knedlíky můžeme použít jako přílohu, nebo jako samostatný chod přelité omáčkou. Dnešní verzi jsme připravili v trochu odlehčené variantě z celozrnné mouky - jak na to?
|
Porce
22 knedlíčků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu.
- Vsypeme lístky špenátu a necháme 1 – 2 minuty zavadnout, scedíme a ihned ponoříme do studené vody, aby si zachovaly barvu.
- Následně špenátové listy scedíme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a nasekáme je na menší kousky.
- Ve větší míse promícháme nasekaný špenát se solí, moukou, parmezánem, tvarohem nebo ricottou, olivovým olejem a vajíčky - těsto, které vznikne, by mělo být vláčné a jemné.
- Pomocí lžíce odkrajujeme kousky těsta a mokrými dlaněmi z něj pak vytvoříme placičku, nebo kuličku.
- Takto připravené obalíme ve zbylém parmezánu a poklademe na moukou poprášený plech vyložený pečicím papírem.
- Knedlíky uložíme do chladu na 30 – 45 minut (můžeme je odložit i do mrazáku).
- Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu a osolíme ji.
- Do vroucí vody vložíme knedlíky a vaříme je (ve 2 dávkách) 5 – 8 minut, až vyplavou na povrch.
- Uvařené knedlíky podáváme přelité omáčkou dle chuti (např. sýrovou) nebo jen rozpuštěným máslem a posypané strouhaným parmezánem.