Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka.
Staročeská nádivka se pekla jako první masové jídlo, které přicházelo po předvelikonočním půstu. Připravovala se na Bílou sobotu a skládala se ze tří druhů vařeného masa. Další nedílnou součástí bylo velké množství zelených bylinek, které se v době Velikonoc daly nasbírat na loukách a stráních (například kopřiva, pampeliška, petrželka, medvědí česnek atd.). Tyto bylinky se do nádivky přidávaly kvůli životodárné síle a jako hlavní symbol jara.
|
Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka.
Staročeská nádivka se pekla jako první masové jídlo, které přicházelo po předvelikonočním půstu. Připravovala se na Bílou sobotu a skládala se ze tří druhů vařeného masa. Další nedílnou součástí bylo velké množství zelených bylinek, které se v době Velikonoc daly nasbírat na loukách a stráních (například kopřiva, pampeliška, petrželka, medvědí česnek atd.). Tyto bylinky se do nádivky přidávaly kvůli životodárné síle a jako hlavní symbol jara.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je vývarem z uzeného masa.
- Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí.
- Z bílků ušleháme polotuhý sníh.
- Vařené maso a vařené uzené maso nakrájíme na kostky.
- K pečivu přidáme maso, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný špenát a bylinky.
- Vše promícháme a přidáme ušlehané máslo se žloutky.
- Směs jemně promícháme.
- Nakonec přidáme ušlehaný sníh a opatrně promícháme.
- Zapékací nádobu vymažeme máslem a rozprostřeme do ní nádivku.
- Troubu předehřejeme na 190°C a zapékáme cca 30 – 40 minut.