Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
|
Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Králík
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Pivo otevřeme a nechám odstát, aby mělo pokojovou teplotu.
- Králičí stehna omyjeme a odblaníme.
- Osušené porce masa osolíme a opepříme.
- Vložíme je do pekáčku, potřeme dijonskou hořčicí a posypeme kmínem a tymiánem.
- Cibuli nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, česnek na tenké plátky.
- Obojí přidáme do pekáčku.
- Králíka podlijeme 1 dl piva.
- Pekáček zakryjeme alobalem a vložíme do trouby.
- Po 30 minutách podlijeme králíka zbytkem piva, opět zakryjeme alobalem a pečeme zakryté 2 hodiny, teplotu trouby snížíme na 170°C.
- Cca 30 minut před koncem pečení alobal odstraníme, aby maso získalo zlatavou barvu.
- Jakmile bude maso dostatečně měkké, vyndáme ho z trouby, přendáme ho na talíř a zakryjeme alobalem, aby králík zůstal v teple a neoschl.
- Výpek přelijeme do kastrůlku.
- Můžeme podlít trochou vody.
Příloha
- Zatímco se králík peče, rozehřejeme si v kastrůlku olivový olej.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou orestujeme a necháme zesklovatět.Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, vložíme k cibuli, zasypeme rozmarýnem a tymiánem a restujeme 15-20 minut, dokud nebudou růžičky měkké (pokud jsou růžičky menší, bude příprava o něco rychlejší a naopak).
- Nakonec přidáme cizrnu a kadeřavou kapustu a ještě restujeme 5 – 10 minut a vše dochutíme solí a pepřem.
Králíka naservírujeme na zelenině a přelijeme výpekem, který nám zůstal v kastrůlku.