Králík na pivě

Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Králík
    maso 4ks králičí stehno
    pivo 1/2litru černé
    česnek 4stroužky
    hořčice 4lžíce dijonská
    cibule 1ks
    kmín 1lžička římský
    tymián 1lžička
    pepř mletý
Příloha
    brokolice 200g
    květák 200g
    kapusta 2hrsti kadeřavá
    olej 2lžíce olivový
    cizrna 1plechovka
    cibule 1ks
    rozmarýn 1lžička
    tymián 1lžička
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Pivo otevřeme a nechám odstát, aby mělo pokojovou teplotu.
  3. Králičí stehna omyjeme a odblaníme.
  4. Osušené porce masa osolíme a opepříme.
  5. Vložíme je do pekáčku, potřeme dijonskou hořčicí a posypeme kmínem a tymiánem.
  6. Cibuli nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, česnek na tenké plátky.
  7. Obojí přidáme do pekáčku.
  8. Králíka podlijeme 1 dl piva.
  9. Pekáček zakryjeme alobalem a vložíme do trouby.
  10. Po 30 minutách podlijeme králíka zbytkem piva, opět zakryjeme alobalem a pečeme zakryté 2 hodiny, teplotu trouby snížíme na 170°C.
  11. Cca 30 minut před koncem pečení alobal odstraníme, aby maso získalo zlatavou barvu.
  12. Jakmile bude maso dostatečně měkké, vyndáme ho z trouby, přendáme ho na talíř a zakryjeme alobalem, aby králík zůstal v teple a neoschl.
  13. Výpek přelijeme do kastrůlku.
  14. Můžeme podlít trochou vody.
Příloha
  1. Zatímco se králík peče, rozehřejeme si v kastrůlku olivový olej.
  2. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou orestujeme a necháme zesklovatět.Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, vložíme k cibuli, zasypeme rozmarýnem a tymiánem a restujeme 15-20 minut, dokud nebudou růžičky měkké (pokud jsou růžičky menší, bude příprava o něco rychlejší a naopak).
  3. Nakonec přidáme cizrnu a kadeřavou kapustu a ještě restujeme 5 – 10 minut a vše dochutíme solí a pepřem.

Králíka naservírujeme na zelenině a přelijeme výpekem, který nám zůstal v kastrůlku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*