Je tu jaro ve znamení nového duelu, tentokrát půjde o nejlepší makronku. Tahle původem francouzská cukrovinka u nás slaví velké úspěchy.
Vybrali jsme pro vás dva recepty: makronky plněné čokoládovou ganache od Martiny a citrónové makronky z dílny paní Miloslavy.
Které z nich u vás zvítězí?
Makronky plněné čokoládovou ganache
Šestadvacetiletá Martina Vacková, maminka pětileté dcerky, ráda běhá, peče, vaří kávu a miluje dobré jídlo. Svůj volný čas tráví s rodinou a při sportu, takže si nějaký ten dezert může bez obav dopřát. Makronky peče, protože je to pro ni výzva, a se smíchem dodává, že: „jsou to ´mršky´ a ne pokaždé se povedou“.
Suroviny
- 120 g cukr moučka
- 120 g mandlové mouky
- 110 g bílků
- 110 g cukr krystal
- 2 lžíce kakaa
Náplň:
- 250 g kvalitní čokolády
- 200 g smetana na šlehání
Postup
- Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu.
- Cukr moučka a mandlovou mouku prosejeme přes sítko.
- Přidáme kakao a pomalu vmícháme do sněhu.
- Připravenou směsí naplníme cukrářský sáček.
- Stříkáme na předem připravený plech pomocí šablon na makronky v průměru cca 3,5cm.
- Pečeme cca 15 min na 150°C.
Zaujal vás recept? Tak pojďte hlasovat!
Citronové makronky
Paní Miloslava je důkazem toho, co všechno zvládnou amatérští cukráři, pekaři a kuchaři. Své výtvory chystá jen pro rodinu a známé, ale zato s radostí a láskou. Vyzkoušejte její osvědčený recept na makronky.
Suroviny
- 3 odleželé bílky (dva dny)
- 50 g cukru krupice
- 200 g cukru moučka
- 110 g mandlové mouky
- lemond curd
- potravinářské gelové barvy
Postup
- Z odleželých bílků vyšleháme hustý sníh, postupně přidáváme krupicový cukr a dále šleháme.
- Do bílků přidáme lemond curd.
- Postupně vmícháváme mandlovou mouku a cukr moučka.
- Pomocí cukrářského sáčku tvoříme rovnou na plech makronky, z této dávky jich bude cca 32. S plechem několikrát poklepeme a necháme makronky zaschnout.
- Až přestanou na dotyk lepit, dáme je do trouby a pečeme 12 minut na 160 °C.
- Hotové makronky necháme vychladnout a spojíme náplní. Skvěle chutnají s vyšlehaným mascarpone ochuceným vanilkovou trestí, několika jahodami nebo malinami.
Jestli vás Miloslavy recept zaujal, hlasujte pro něj.