Domácí kynuté preclíky se zdají na první pohled složité na přípravu, ale není tomu vůbec tak. Právě naopak! A při jejich přípravě mohou pomoci i děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžeme je také podávat jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
|
Domácí kynuté preclíky se zdají na první pohled složité na přípravu, ale není tomu vůbec tak. Právě naopak! A při jejich přípravě mohou pomoci i děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžeme je také podávat jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
|
Porce
15 preclíků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do vlažné vody přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
- V míse smícháme prosetou mouku se solí, olejem a přidáme vykynutý kvásek.
- Uhněteme pružné a hladké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, ani na vařečku.
- Těsto přesuneme do čisté mísy, trochu zaprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 90 minut kynout.
- Po uplynutí této doby těsto rozdělíme na 14 – 16 stejných kusů a každý díl rozválíme na pramen.
- Preclíky necháme kynout pod utěrkou dalších 30 minut.
- Troubu si předehřejeme na 170°C a plechy vyložíme pečicím papírem.
- Nakynuté prameny stočíme do tvaru preclíků a přeneseme na plech.
- Na závěr preclíky malinko potřeme olejem a posypeme solí nebo sezamem.
- Pečeme 20 – 25 minut, dokud preclíky nezezlátnou.