Iva je na mateřské dovolené. Není tedy divu, že v kuchyni tráví hodně času. Navíc ji vaření baví a její dva velcí strávníci by jistě potvrdili, že výsledky stojí za to. Iva ráda peče cokoliv z kvásku a s oblibou zkouší nové recepty. Ve volném čase si ráda zaplave, čte a tráví čas s přáteli. Jak na domácí kváskový chléb?
Suroviny
Rozkvas
- 130 ml vody
- 65 g žitné chlebové mouky
- 65 g žitné celozrnné mouky
- 30 g kvásku
Po rozkvašení
- 250 ml vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g hladké 00
- 100 g jogurtu
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
Těsto
- 20 g kmínu
- 15 g soli
- hrst semínek dle chuti (lněné, sezam, slunečnici apod.)
Postup
Rozkvas
- Vše smícháme a necháme pod fólií 10 – 12 hodin kvasit v míse.
Po rozkvašení
- Do připraveného rozkvasu přidáme ostatní suroviny na rozkvašení.
- Vše smícháme a necháme dalších 45 minut v míse, přikryté fólií, aby proběhla autolýza.
Těsto
- Po 45 minutách rozkvašování, vmícháme do kvásku kmín, sůl a semínka dle chuti.
- Poté mícháme, nejlépe v robotu, alespoň 10 minut.
- Hotové těsto necháme v míse kynout další 2 hodiny s tím, že ho každých 40 minut překládáme.
- Po 2 hodinách těsto stočíme do pomoučněné ošatky.
- Necháme další 1 až 1,5 hodiny kynout, přikryté fólií v pokojové teplotě.
- Chléb z ošatky vyklopíme na plech.
- Nařízneme povrch nožem a pečeme 60 minut. Z toho 15 minut při teplotě 250°C a 45 minut při teplotě 190 °C.
- Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.