Kroupy dříve patřily mezi základní a nezbytné suroviny v každé kuchyni. Jejich využití je opravdu široké, i proto se v posledních letech jejich sláva vrací. Zaslouží si to i díky své vysoké výživové hodnotě.
Co to vlastně jsou kroupy?
Kroupy jsou zrna obilovin, která jsou pouze zbavena obalových vrstev (otrub). Právě proto, že je zachovaná jejich celistvost, obsahují spoustu cenných látek v té nejpřirozenější kvalitě. U krup není porušen ani klíček a můžeme je tak i s úspěchem nechat klíčit a ještě navýšit jejich hodnotu.
Nejčastěji se pro přípravu pokrmů používají kroupy ječné, dále pak i pšeničné, ovesné či pohankové.
Jaká je výživová hodnota krup?
Kroupy, tedy celá obilná zrna, obsahují nutričně hodnotné látky, například vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo. Z vitaminů dominují zejména vitaminy skupiny B, důležité například pro správnou funkci nervového systému (prevence proti psychickému i fyzickému vyčerpání) a vitamin E (významný antioxidant). Kromě komplexních sacharidů (polysacharidů) obsahují poměrně velké množství rostlinných bílkovin. Neméně významný je i obsah cenné vlákniny, jakožto prevence mnoha civilizačních nemocí (např. rakoviny tlustého střeva či srdečně-cévních onemocnění).
Jak kroupy připravit?
Kroupy potřebují být, z důvodu lepší stravitelnosti a využitelnosti, několik hodin před vařením namočené ve vodě (min. 3-4 hodiny), nejlépe pak přes noc. Proč?
Urychlíme tím jejich následnou přípravu a zkrátíme dobu varu. Tento proces není nezbytný, a pokud nestíháme, můžeme je vařit i bez namáčení, ale nikdy nesmíme opomenout je důkladně propláchnout od případných nečistot.
Jaké je využití krup?
Kroupy můžeme použít jako samotnou přílohu k masům, rybám či pečené zelenině nebo i v kombinaci s jinou přílohou, např. rýží, vhodné jsou i jako zavářka do polévek.
Výborně je využijeme i do všech zeleninových salátů, nebo i do karbanátků, sekané či nádivky a dokonce s použitím medu a skořice i jako sladký pokrm.
Tradičně se používají pro přípravu zabijačkových jelit, známý je i vánoční pokrm tzv. houbový kuba.
Uvařené kroupy vydrží v lednici i několik dnů. Můžeme z nich jeden den udělat „rizoto“, druhý den je přidat do salátu, třetí den jimi obohatit polévku atp.
Pokud i tak nespotřebujeme všechny kroupy, můžeme je zamrazit a mít je tak pohotově při ruce, když nám bude chybět například zavářka do polévky (pak bude stačit, když je ke konci varu do polévky přihodíme, aby se prohřály).
Smetanové krupoto
Variací na rizota jsou plné kuchařky, každý má jistě nejeden svůj oblíbený recept, zkuste tedy někdy rýži, nebo alespoň její část,...
Recept - suroviny a postup
Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit.