Jablečný crumble, tedy koláč bez těsta s bohatou křupavou drobenkou, patří k jednomu z nejrychlejších moučníků. Stačí pár surovin, chvilka času a skvělý dezert je na světě. Původem anglický crumble je skvělou alternativou pro ty, kdo nechtějí věnovat přípravě dezertu mnoho času. Potřebné suroviny navíc bez problémů seženeme během celého roku. Crumble můžeme servírovat ihned po vytažení z trouby. Skvěle chutná i s kopečkem zmrzliny, zakysanou smetanou nebo crème fraîche.
|
Jablečný crumble, tedy koláč bez těsta s bohatou křupavou drobenkou, patří k jednomu z nejrychlejších moučníků. Stačí pár surovin, chvilka času a skvělý dezert je na světě. Původem anglický crumble je skvělou alternativou pro ty, kdo nechtějí věnovat přípravě dezertu mnoho času. Potřebné suroviny navíc bez problémů seženeme během celého roku. Crumble můžeme servírovat ihned po vytažení z trouby. Skvěle chutná i s kopečkem zmrzliny, zakysanou smetanou nebo crème fraîche.
|
Porce
Forma na pečení 20cm
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kousky.
- Ve větším hrnci smícháme jablka s rozinkami, skořicí, cukrem, vodou a přidáme semínka z vanilkového lusku.
- Na mírném plameni trochu povaříme tak, aby jablka změkla, ale nesmíme je rozvařit.
- Jakmile budou jablka akorát, přidáme kukuřičný škrob a dobře promícháme.
- Takto připravené necháme chvilku odstát, dokud se tekutina nevsákne.
- Mezitím si připravíme posypku – mandlové lupínky, ovesné vločky, máslo a cukr smícháme a ručně zpracováváme, dokud nevznikne posypka.
- Formu na koláč, nebo na chlebíček, vymažeme máslem.
- Jablkovou směs přesuneme do formy a posypeme bohatě posypkou.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 – 20 minut dokud vločky a mandle nezezlátnou.
Crumble můžeme podávat teplý nebo studený – vynikající je třeba se zakysanou smetanou, crème fraîche nebo se zmrzlinou.