Jako národ houbařů máme bezpochyby v zásobě hned několik skvělých receptů. Nikdy ale není na škodu vyzkoušet i nějaký další. Houby jsou skvělé do polévek, k masu nebo třeba do omáčky.
Vybrali jsme pro vás dva recepty: houbovou omáčku z hlívy a žampionů pro vás připravila Kateřina a znojemskou omáčku z bedly Marcela.
Které z nich u vás zvítězí?
Houbová omáčka z hlívy a žampionů
Kateřina coby maminka dvou dětí tráví v kuchyni hodně času. Vaření je pro ni nyní největší vášní. Volný čas ale věnuje také zútulňování bytu, ráda si přečte pěknou knížku a miluje filmy. Když k ní zajdete na návštěvu, ráda vás překvapí přípravou nějaké speciální kávy.
Suroviny
- 200 g cukety
- 200 ml smetany na šlehání
- 180 g zakysané smetany
- 80 g hlívy ústřičné
- 80 g žampionů
- 1 cibule
- 1 řapík celeru
- špetka soli
- špetka pepře
Postup
- Na másle osmahneme cibulku, řapíkatý celer a oloupanou, nakrájenou cuketu.
- Když je cuketa měkká, zalijeme vše smetanou.
- Necháme chvilku vařit.
- Směs rozmixujeme dohladka.
- Na mírném plamenu vaříme.
- Přidáme nakrájené houby.
- Osolíme a opepříme.
- Vaříme ještě asi 20 minut.
- Poté přidáme zakysanou smetanu.
- Necháme zhruba deset minut povařit.
- Dle potřeby osolíme.
- Omáčka je lepší druhý den, když se rozleží.
Čtenářka Kateřina
Znojemská omáčka z bedly
Šestašedesátiletá Marcela prošla v životě hned třemi etapami vztahu k jídlu. Nejprve měla k jídlu skoro nepřátelský postoj. Ve druhé etapě se pomalu začala seznamovat s kulinářskými dovednostmi. Bohužel na to ale neměla moc času. A pak přišla etapa třetí, kdy vaření zcela propadla. Ačkoliv stále ještě pracuje, má dost energie na to, aby zvládla zaměstnání, péči o rodinu i žaludky všech jejích členů.
Suroviny
- 200 g zakysané smetany
- 30 g uzeného špeku, nakrájeného na jemné kostičky
- 6 středně velký bedel, kloboučky oloupeme
- 3 lžičky rajčatové pasty
- 2 dl mléka
- 1 okurka, nakrájená na drobné kostičky
- 1 – 2 dl teplé vody
- 1 – 2 lžičky octa
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 špetka pálivé papriky
- sůl
- černý pepř, mletý
Postup
- Oloupané kloboučky bedly (lze použít i hlívu) nakrájíme na 4 – 5 částí (výsečí).
- Do misky přendáme zakysanou smetanu, přilijeme studené mléko, přisypeme 1 polévkovou, mírně navršenou, lžíci hladké mouky. Metličkou vše prošleháme, aby smetanová zavářka neobsahovala hrudky mouky.
- Zavářku osolíme, přidáme 3 čajové lžičky rajčatové omáčky nebo pasty a vše ještě jednou promícháme.
- Do prostornější, dobře rozehřáté pánve nasypeme nakrájený uzený špek. Když se špek začne škvířit a pouštět tuk, přidáme výseče kloboučků bedel (hlívy), které jsme lehce posolili. Houby podlijeme 2-3 lžícemi vody a necháme je nejprve pustit vlastní šťávu. Ta se pak mírně vydusí. Netrvá to dlouho, protože bedly nejsou příliš vodnaté.
- K podušeným houbám přisypeme obě papriky. Pálivá není podmínkou, ale v omáčce zanechá chutnou stopu. Papriku zasmažíme maximálně 1 minutu a houby na pánvi podlijeme asi 1 dl vody. Promícháme a přivedeme k varu.
- Do smetanové zavářky přidáme 1 naběračku horké vody (aby se nám smetana v pánvi nesrazila do drobných hrudek), metlou prošleháme a nalijeme jí do pánve.
- Omáčku promícháme a na opravdu mírném ohni, za občasného promíchávání, ji povaříme minimálně 10 minut. Pak zdroj tepla vypneme.
- Omáčku dochutíme mletým černým pepřem. Nejlepší je čerstvě namletý, stačí 5x otočit mlýnkem. Přisypeme lžičku krupicového cukru, přidáme kostičky nakrájené kyselé okurky. Já jsem použila své skvěle chutnající rychlokvašky a jako poslední přidáme 1-2 lžičky octa.
- Omáčku promícháme a ochutnáme. Chutě můžeme doladit solí, cukrem i octem v množství, které chutná vám a vašim strávníkům.
- Omáčku podávejte s kynutým knedlíkem, s bramborami nebo jako já, s čerstvě připravenými lívanci. „Možná si řeknete, že lívance jsou divná příloha k omáčce, ale věřte, že ke znojemské omáčce z bedel mám ze všech příloh nejraději právě lívance,“ dodává Marcela.
Čtenářka Marcela