Duel o nejlepší houbovou omáčku

Jako národ houbařů máme bezpochyby v zásobě hned několik skvělých receptů. Nikdy ale není na škodu vyzkoušet i nějaký další. Houby jsou skvělé do polévek, k masu nebo třeba do omáčky.

Vybrali jsme pro vás dva recepty: houbovou omáčku z hlívy a žampionů pro vás připravila Kateřina a znojemskou omáčku z bedly Marcela.

Které z nich u vás zvítězí?

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek

Houbová omáčka z hlívy a žampionů

Kateřina coby maminka dvou dětí tráví v kuchyni hodně času. Vaření je pro ni nyní největší vášní. Volný čas ale věnuje také zútulňování bytu, ráda si přečte pěknou knížku a miluje filmy. Když k ní zajdete na návštěvu, ráda vás překvapí přípravou nějaké speciální kávy.

Houbová omáčka z hlívy a žampionů

Suroviny

  • 200 g cukety
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 180 g zakysané smetany
  • 80 g hlívy ústřičné
  • 80 g žampionů
  • 1 cibule
  • 1 řapík celeru
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup

  1. Na másle osmahneme cibulku, řapíkatý celer a oloupanou, nakrájenou cuketu.
  2. Když je cuketa měkká, zalijeme vše smetanou.
  3. Necháme chvilku vařit.
  4. Směs rozmixujeme dohladka.
  5. Na mírném plamenu vaříme.
  6. Přidáme nakrájené houby.
  7. Osolíme a opepříme.
  8. Vaříme ještě asi 20 minut.
  9. Poté přidáme zakysanou smetanu.
  10. Necháme zhruba deset minut povařit.
  11. Dle potřeby osolíme.
  12. Omáčka je lepší druhý den, když se rozleží.

Čtenářka Kateřina

Znojemská omáčka z bedly

Šestašedesátiletá Marcela prošla v životě hned třemi etapami vztahu k jídlu. Nejprve měla k jídlu skoro nepřátelský postoj. Ve druhé etapě se pomalu začala seznamovat s kulinářskými dovednostmi. Bohužel na to ale neměla moc času. A pak přišla etapa třetí, kdy vaření zcela propadla. Ačkoliv stále ještě pracuje, má dost energie na to, aby zvládla zaměstnání, péči o rodinu i žaludky všech jejích členů.

Znojemská omáčka z bedly

Suroviny

  • 200 g zakysané smetany
  • 30 g uzeného špeku, nakrájeného na jemné kostičky
  • 6 středně velký bedel, kloboučky oloupeme
  • 3 lžičky rajčatové pasty
  • 2 dl mléka
  • 1 okurka, nakrájená na drobné kostičky
  • 1 – 2 dl teplé vody
  • 1 – 2 lžičky octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 špetka pálivé papriky
  • sůl
  • černý pepř, mletý

Postup

  1. Oloupané kloboučky bedly (lze použít i hlívu) nakrájíme na 4 – 5 částí (výsečí).
  2. Do misky přendáme zakysanou smetanu, přilijeme studené mléko, přisypeme 1 polévkovou, mírně navršenou, lžíci hladké mouky. Metličkou vše prošleháme, aby smetanová zavářka neobsahovala hrudky mouky.
  3. Zavářku osolíme, přidáme 3 čajové lžičky rajčatové omáčky nebo pasty a vše ještě jednou promícháme.
  4. Do prostornější, dobře rozehřáté pánve nasypeme nakrájený uzený špek. Když se špek začne škvířit a pouštět tuk, přidáme výseče kloboučků bedel (hlívy), které jsme lehce posolili. Houby podlijeme 2-3 lžícemi vody a necháme je nejprve pustit vlastní šťávu. Ta se pak mírně vydusí. Netrvá to dlouho, protože bedly nejsou příliš vodnaté.
  5. K podušeným houbám přisypeme obě papriky. Pálivá není podmínkou, ale v omáčce zanechá chutnou stopu. Papriku zasmažíme maximálně 1 minutu a houby na pánvi podlijeme asi 1 dl vody. Promícháme a přivedeme k varu.
  6. Do smetanové zavářky přidáme 1 naběračku horké vody (aby se nám smetana v pánvi nesrazila do drobných hrudek), metlou prošleháme a nalijeme jí do pánve.
  7. Omáčku promícháme a na opravdu mírném ohni, za občasného promíchávání, ji povaříme minimálně 10 minut. Pak zdroj tepla vypneme.
  8. Omáčku dochutíme mletým černým pepřem. Nejlepší je čerstvě namletý, stačí 5x otočit mlýnkem. Přisypeme lžičku krupicového cukru, přidáme kostičky nakrájené kyselé okurky. Já jsem použila své skvěle chutnající rychlokvašky a jako poslední přidáme 1-2 lžičky octa.
  9. Omáčku promícháme a ochutnáme. Chutě můžeme doladit solí, cukrem i octem v množství, které chutná vám a vašim strávníkům.
  10. Omáčku podávejte s kynutým knedlíkem, s bramborami nebo jako já, s čerstvě připravenými lívanci. „Možná si řeknete, že lívance jsou divná příloha k omáčce, ale věřte, že ke znojemské omáčce z bedel mám ze všech příloh nejraději právě lívance,“ dodává Marcela.

Čtenářka Marcela

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek