Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
|
Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a houby zvolna dusíme asi 5 minut.
- Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky.
- Cibuli a česnek spolu s tymiánem přidáme k houbám.
- Opékáme asi 3 minuty.
- Přilijeme vývar, přivedeme k varu.
- Poté snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a vaříme 20 – 30 minut.
- Pomocí tyčového mixeru polévku rozmixujeme, ale můžeme zachovat kousky surovin.
- Přilijeme smetanu a nakonec dochutíme solí, pepřem a kmínem.
- Na závěr takto ještě chvilku povaříme.