Krémová houbová polévka

Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    vývar 1l kuřecího nebo zeleninového
    houby 500g čerstvé
    smetana 200ml
    bylinka 4snítky tymián
    máslo 3lžíce
    česnek 2stroužky
    cibule 1ks
    kmín 1lžička
Pokyny
  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a houby zvolna dusíme asi 5 minut.
  3. Cibuli nasekáme najemno, česnek nakrájíme na plátky.
  4. Cibuli a česnek spolu s tymiánem přidáme k houbám.
  5. Opékáme asi 3 minuty.
  6. Přilijeme vývar, přivedeme k varu.
  7. Poté snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a vaříme 20 – 30 minut.
  8. Pomocí tyčového mixeru polévku rozmixujeme, ale můžeme zachovat kousky surovin.
  9. Přilijeme smetanu a nakonec dochutíme solí, pepřem a kmínem.
  10. Na závěr takto ještě chvilku povaříme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*