Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
|
Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
25 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a kmín.
- Smažíme dozlatova, poté k cibuli přidáme mleté hovězí maso a důkladně ho osmažíme.
- Vařečkou oddělujeme maso od sebe, abychom zmenšili větší shluky masa.
- K osmaženému masu přidáme kousek chilli papričky, rozetřený česnek, papriku, gulášové koření a rajský protlak.
- Vše promícháme a necháme krátce zasmažit.
- Za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou a osmažíme.
- Po cca 1 minutě vše postupně zalijeme vodou, nejprve vlijeme třetinu vody a promícháme.
- Poté za stálého míchání nalijeme zbytek vody.
- Polévku osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 30 minut.
- Po uplynutí této doby přidáme do polévky na kostky nakrájené syrové brambory.
- Vaříme dalších 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Hrnec odstavíme a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Promícháme a necháme odstát zakryté cca 15 minut, aby se všechny chutě propojily.