Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
|
Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
|
Porce
14 rohlíčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Ve vlažném mléku rozpustíme 1 lžíci třtinového cukru a rozdrobíme do něj kvasnice.
- Necháme vzejít kvásek (10 – 15 minut).
- Do mísy si prosejeme obě mouky, přidáme cukr, sůl, vejce, máslo a přilijeme vzešlý kvásek.
- Těsto hněteme, dokud se všechny suroviny nepropojí a nevznikne hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- Těsto přendáme do čisté mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Takto necháme kynout na teplém místě cca 90 minut.
- Na mandlovou směs si vyšleháme máslo s cukrem, jakmile bude směs nadýchaná, přimícháme mandle.
- Na pomoučeném vále poprášeném trochou mouky si těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na obdélník.
- Z obdélníku nakrájíme trojúhelníky.
- Lžičkou přeneseme část mandlové směsi na širší konec a od tohoto širšího konce smotáme rohlíčky ke špičce.
- Rohlíčky trochu zahneme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Takto připravené je potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody a nakonec posypeme mandlovými plátky.
- Pečeme 20-25 minut (podle velikosti rohlíčků) v troubě vyhřáté na 175°C.
- Po upečení necháme na mřížce vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.