Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
|
Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
|
Porce
1 roláda
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si upečeme roládu.
- Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem a špetkou soli.
- Po jednom krátce zašleháváme žloutky.
- Následně zašleháme 3 lžíce oleje.
- Pokud jsme používali mixer, nyní použijeme pouze vařečku a postupně zamícháme prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva.
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- Větší plech vyložíme pečicím papírem a vylijeme těsto.
- Pomocí stěrky urovnáme.
- Pečeme 8-9 minut, po této době těsto vyndáme, aby nebylo těsto vysušené.
- Ihned po vyndání těsto srolujme pomocí utěrky i s pečicím papírem a takto připravené ho necháme ho odpočinout a vychladnout.
- TIP: Pokud těsto trochu popraská, nic se neděje. Prasklinky se dají zaplnit marmeládou a krémem.
- Mezitím, co roláda chladne, připravíme si krém.
- Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu.
- V míse opatrně vyšleháme studené mascarpone, přišleháme tvaroh a smetanu.
- Opatrně na nízké otáčky zašleháme rozpuštěnou čokoládu.
- Nakonec vařečkou opatrně zamícháme strouhaný kokos.
- Jakmile je roláda vychladnutá, opatrně ji rozvineme.
- Pomažeme marmeládou, naneseme část krému a opět opatrně srolujeme.
- Zbylý krém naneseme na roládu, částečně urovnáme pomocí širokého nože, nebo stěrky.
- Kokosové plátky opražíme nasucho na pánvi a posypeme jimi hotovou roládu.
- Necháme ztuhnout v ledničce, stačí pár hodin.