Bezlepkové muffiny z jablek

Možností, jak zužitkovat nejen velkou úrodu jablek ze zahrádky, ale také starší jablka, je několik. Co si třeba upéct koláč? Nebo co jít ještě dál a vyzkoušet vynikající muffiny v bezlepkové verzi? Díky jablkům budou muffiny krásně šťavnaté a sladké, takže nemusíme použít tolik cukru. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
15 muffinů
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    jablka 3-4ks
    vejce 3ks
    máslo 2lžíce mandlové
    mouka 1hrnek bezlepková
    mouka 1hrnek pohanková
    prášek do pečiva 1ks s vinným kamenem
    olej 1hrnek
    mléko 1hrnek
    cukr 1/2hrnek třtinový
    skořice 1lžička
    zázvor 1lžička
    semínka dýňová
Pokyny
  1. Vejce vyšleháme s cukrem v mixeru do pěny.
  2. Postupně přiléváme olej.
  3. Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a postupně přisypáváme do vaječné směsi.
  4. Nakonec přilijeme mléko a přidáme mandlové máslo.
  5. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na kostky a smícháme se skořicí a zázvorem.
  6. Opatrně zamícháme do těsta.
  7. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme, nebo vyložíme košíčky.
  8. Do každého košíčku nalijeme těsto do 2/3.
  9. Mufinny posypeme dýňovými semínky.
  10. Pečeme je v troubě vyhřáté na 170°C cca 20 – 30 minut podle velikosti muffinů (pomocí špejle vyzkoušíme, zda jsou muffiny propečené).
  11. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.