Také milujete klasické španělské ptáčky, ale bojíte se, že by se vám nepovedli, nebo by se při motání mohli rozpadnout? Nezoufejte a zkuste si uvařit jejich “rozlétanou” variantu, ale nebojte, z talíře neuletí a chuťově je stejně skvělá, jako osvědčená klasika.
|
Také milujete klasické španělské ptáčky, ale bojíte se, že by se vám nepovedli, nebo by se při motání mohli rozpadnout? Nezoufejte a zkuste si uvařit jejich “rozlétanou” variantu, ale nebojte, z talíře neuletí a chuťově je stejně skvělá, jako osvědčená klasika.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Slaninu nakrájíme na menší kostičky.
- Cibuli nakrájíme najemno.
- V hrnci, který je vhodný do trouby (i s pokličkou) rozehřejeme 3 lžíce sádla a máslo.
- Přidáme cibuli a orestujeme na středním plameni dohněda.
- Po 5 minutách přidáme slaninu.
- Až cibulka zhnědne, přidáme 2 lžíce hořčice a ještě restujeme 2-3 minutky.
- Plátky masa osolíme a opepříme.
- Dáme si ohřát vývar.
- Maso můžeme po stranách naříznout, aby se nekroutilo.
- Plátky pomažeme z obou stran hořčicí.
- Na velké pánvi rozpustíme 2 lžíce sádla a maso zprudka opečeme dohněda z obou stran.
- Orestované maso přendáme k cibulce a zalijeme teplým vývarem tak, aby nebylo maso úplně zalité, ale aby koukalo ven.
- Přivedeme k varu, promícháme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 150°C.
- Maso dusíme 2-3 hodiny podle potřeby (klidně zkontrolujeme i po 1 hodině, záleží na vyzrálosti masa).
- Poté hrnec vyjmeme, odklopíme pokličku a necháme omáčku na plotně zredukovat na vyšším plameni.
- Vejce a okurky nakrájíme na kousky, přidáme do omáčky.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s rýží nebo knedlíkem.