Tipy a triky: Loupeme zázvor

Zázvor je velmi zdravý a proto bychom ho měli zařadit do našeho jídelníčku. V tomto dílu seriálu Tipy a triky vám poradíme, jak ho jednoduše oloupat. Navíc prozradíme, jak ho správně uskladnit a na závěr si ukážeme oblíbený recept na zázvorovou limonádu.

Loupeme zázvor

Koření, nebo zelenina?

Zázvor v obchodech nejčastěji najdeme v oddělení zeleniny. A to je matoucí. Jak to? Zázvor je totiž koření pocházející původně z Číny a Indie. Jeho chuť je velmi výrazná a specifická.
Zázvor vypadá jako kořen a při nákupu bychom si měli všímat jeho vůně a jemné kůry. V případě, že je kořen měkký, vlhký nebo mokrý, ruce od něj pryč. Takový kus má nejlepší časy za sebou.

Jak správně skladovat zázvor?

Zázvor skladujeme v lednici, nebo v mrazáku. Obecně platí pravidlo, že pokud se zázvor chystáme do 3 týdnů spotřebovat, postačí nám pro jeho skladování lednice.
V případě, že ho spotřebovat nestihneme, uložme jej do mrazáku. Zázvor při skladování neloupeme.

Déle vydrží, když ho umístíme do sáčku nebo potravinářské fólie, ze kterého vymáčkneme všechen přebytečný vzduch.

Jak zázvor nejlépe oloupat?

Také jste při loupání zázvoru doteď sahali po nožíku, nebo škrabce? Pojďme to tentokrát zkusit s kávovou lžičkou. Loupání je snadné, bezpečné a příjemné.
Až zázvor zbavíme slupky, můžeme ho klasickým nožem nakrájet na proužky, nebo nastrouhat pomocí obyčejného struhadla. Jak na to poradí video.

A kdy zázvor využijeme?

  • Jako přísadu do čaje proti nachlazení.
  • Do limonády pro osvěžení.
  • Do polévek, omáček, salátů nebo rýže. 

Zázvorová limonáda

Zázvorová limonáda

Většina z nás zná zázvorový čaj, který nám pomáhá udržet si pevné zdraví v období chřipek. Dnes vám ale představíme recept na...

Recept - suroviny a postup

Házeli jste doposud slupky do koše? To je ale velká škoda! Bioodpad tvoří cca ⅕ objemu našich popelnic a končí pak na skládce. Biologicky rozložitelný odpad by našel mnohem lepší využití v našem vlastním kompostu, pokud jej nemáme, lze bioodpad třídit do hnědých popelnic.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky do kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*