10 tipů, jak ušetřit při pečení v troubě

I při pečení v troubě můžeme ušetřit peníze, energii a čas. Jak na to prozradíme v dnešním článku.

10 tipů, jak ušetřit při pečení v trouběJedno pečení – víc jídel

Pokud doma máme horkovzdušnou troubu, byla by škoda nevyužít její potenciál na maximum. A tak klidně můžeme péct více pokrmů současně. Ušetříme tak nejen energii, ale i čas. K masu můžeme přidat pekáč brambor, nebo zeleniny. Při pečení cukroví se nám do větší trouby vejdou klidně tři várky naráz.

Nečekejme na správnou teplotu

U moderní trouby již nemusíme čekat, až se rozehřeje na správnou teplotu. Bez obav do ní pokrm vložme, mezitím se nám rozmrazí nebo předehřeje. My tak využijeme energii spotřebovanou na rozehřátí trouby na rozmrazení pokrmu.

Udržujme troubu čistou

I čistota trouby má vliv na spotřebu energie při pečení. S čistou troubou využíváme všechno teplo na pečení pokrmu, který zrovna připravujeme a ne na připékání zaschlých zbytků na stěnách a na dně. Díky pravidelné údržbě také nepotřebujeme agresivní čistící přípravky. Troubu stačí otřít vlhkým hadříkem. Šetříme tak naši peněženku i přírodu.

I volba správného patra nám to spočítá!

Každá část trouby je vhodná na pečení jiného pokrmu. Stačí se řídit těmito třemi jednoduchými obecnými pravidly:

  • Horní patro je vhodné pro rychlou úpravu za vysokých teplot. 
  • Prostřední patro oceníme při pečení na střední teplotu.
  • Spodní patro je ideální pro pomalé pečení při nízkých teplotách. 

I tak je ale třeba mít na paměti, že každá trouba peče trochu jinak. Proto se řiďme především instrukcemi v jejím návodu.

Nenakukujme – tedy ano, ale přes zavřená dvířka!

Také máte při pečení stále tendenci otevírat dvířka a sledovat, jestli se ta pochoutka nepřipaluje? Příště si nakukování zakažte. Trouba se při každém otevření ochladí až o 25 °C a zbytečně tak spotřebuje více energie. Stačí nahlédnout přes sklo, nebo věřit časoměru a vlastnímu nosu. 

Pod taktovkou horkovzdušné trouby úspora až 20 %!

U klasické trouby sálá teplo shora a zdola, proto se pokrm může rychle spálit. Horkovzdušná trouba je založena na principu cirkulace horkého vzduchu. A tak můžeme bez obav péct i několik plechů zároveň. Navíc nám takové pečení ušetří až 20 % nákladů.

Pojďme s dobou – využívejme moderní funkce

Moderní trouby téměř myslí za nás. Nabízí nepřeberné množství funkcí, které nám ušetří čas i peníze za energie. Jaké to jsou? Například rychlé rozmrazování, pára, gril, pečení podle receptů nebo teploměr pro ideální propečení steaků. Takže to chce nastudovat návod a jít s dobou – prostě žít v souladu trvalou udržitelností (to by snad dneska už mělo být povinností).

Bez vhodných nádob ani ránu!

Ideálními společníky jsou skleněné a keramické zapékací nádoby. Drží lépe teplo, pokrmy se na ně nepřipalují se a navíc se pečou rychleji. 

Nechme jídlo dojít

Troubu můžeme vypnout o chvíli dřív a nechat jídlo takzvaně dojít. Využijeme tak zbytkového tepla a tím pádem můžeme ušetřit potřebnou energii.

Napečme si do zásoby

Každý den připravujeme minimálně večeři, ať už jen pro sebe, nebo pro celou rodinu. Zkusme si napéct do zásoby. Co nesníme hned, můžeme si vzít druhý den do práce k obědu. Neutratíme peníze za jídlo v restauraci a ušetříme planetu zbytečného odpadu, který vzniká, když si oběd necháváme zabalit s sebou.

Když kupujeme nový elektrospotřebič, vynoří se otázka, kam s tím starým. Nejdříve se zeptejme ve svém okolí, pokud je stále funkční, jestli by ho někdo ještě nevyužil (re-use). Pokud nám opravdu nezbyde nic jiného, než elektrospotřebič vyhodit – určitě nepatří do popelnice na směsný odpad, ale vytřídit. A k tomu máme několik možností. Odevzdat ho k recyklaci na prodejně elektra, odvézt ho do sběrného dvora, využít mobilního svozu, příp. speciální sběrné místo, nebo ho vhodit do stacionárních kontejnerů, které jsou určeny především pro třídění malých domácích spotřebičů. Více v článku Kam a jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*