Vadí vám plýtvání jídlem? Pak jste na správné adrese. V dalším díle seriálu Vaříme beze zbytku vám společně s vynikajícím šéfkuchařem Davidem Šaškem prozradíme, co lze vykouzlit ze ztvrdlého chleba.
David Šašek je executive chef restaurace Coda v hotelu Aria a vyznává princip zero waste (beze zbytku).
„Snažím se žít takovým způsobem, abych na tomto světě co nejméně škodil planetě, zvířatům i lidem,” říká o sobě tento sympatický šéfkuchař.
Dodává, že se ze všech sil snaží neplýtvat, nehromadit věci a z přírody čerpat pouze minimum, které potřebuje.
Pojďme se o tento životní styl také pokusit. A kdy? Právě teď. Ztvrdlý chléb máme doma téměř všichni. Jeho další zpracování může představovat náš první krok k ekologičtějšímu způsobu života.
Ztvrdlý chléb máme doma téměř všichni. Jeho další zpracování může představovat náš první krok k ekologičtějšímu způsobu...Křupavé chlebové vločky
Proč bychom měli dávat přednost žitnému chlebu před pšeničným?
- Žitný chléb obsahuje mnohem více vlákniny, než chléb pšeničný. Díky tomu nás zasytí na delší dobu.
- Další výhodou je, že je žitný chléb bohatým zdrojem sacharidů a navíc obsahuje také bílkoviny, minerální látky a tuk.
- Mnoho z nás také potěší jeho blahodárné účinky na vyprazdňování. Jeho konzumací můžeme dokonce předejít karcinomu tlustého střeva.
Seznamte se s projektem Vaříme beze zbytku
Projekt Vaříme beze zbytku vznikl díky společnosti EKO-Kom, a. s., která zajišťuje třídění odpadu, který putuje k recyklaci.
Publikace Vaříme / Tvoříme beze zbytku, ze které seriál vychází, je věnovaná přístupu zero waste – snaží se ukázat, že i věci, které by už pro mnohé z nás byly odpadem, lze ještě dále využít.
V části knihy Vaříme beze zbytku se nás snaží uznávaní čeští kuchaři inspirovat, jak naložit s jídlem, které jsme možná doposud vyhazovali. Začněme vařit beze zbytku, můžeme tak ušetřit spoustu peněz i naši planetu.