Duel pro milovníky vepřového masa

Konec roku bude v duelu patřit vepřovému masu, který je u nás velice oblíbený. Vybrali jsme pro vás dva recepty: knedlo-vepřo-zelo a pomalu pečené vepřové maso. 

Který z nich to u vás vyhraje?

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek

Pomalu pečené vepřové maso

Dnes tu máme trochu nevšedně recept od muže a jedná se o pěkně vypečenou dobrotu. Autorem je Warlocorn, který s oblibou vaří domácí českou kuchyni podle našich předků. Dle jeho slov se česká kuchyně nedá ničím nahradit.

Pomalu pečené vepřové maso

Suroviny

  • 1,5 kg vepřového boku s kůží
  • 1,5 kg vepřové krkovice s kostí
  • 1 střední cibule
  • 1 velký stroužek česneku (nejlépe českého)
  • 2 dcl vody na podlití masa
  • drcený kmín
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

  1. V případě potřeby maso opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Poté jej dočistíme a ostřím nože lehce oškrábneme kůži na bůčku. Pak maso osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Vložíme do pekáče – bok kůží dolů, krkovici kostí dolů. Přidáme česnek, na větší kusy nakrájenou cibuli, podlijeme, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 120 stupňů.
  2. Po hodině pečení bok otočíme kůží nahoru a tu nařežeme do mřížky. Maso přisolíme, zaklopíme a dál pečeme na 120 stupňů.
  3. Po dalších dvou hodinách maso zkontrolujeme, přelijeme výpekem, dosolíme a v případě potřeby otočíme. Pokračujeme v pečení na 120 stupňů.
  4. Po další hodině maso zkontrolujeme a přelijeme výpekem. Bok je stále kůží nahoru a krkovice kostí dolu. Maso zaklopíme a dál pečeme při teplotě 230 stupňů dalších 30 minut až hodinu.
  5. Poté maso odklopíme, přelijeme výpekem a dopečeme dozlatova odklopené na 230 stupňů.
  6. Podáváme s doma upečeným chlebem, domácí nakládanou okurkou a hořčicí.

Na postup na videu se můžete podívat zde.

Warlocorn

 

Knedlo-vepřo-zelo

Autorkou dnešního receptu je VařímJá a jak jde z jejího profilu vidět, je opravdovou milovnicí dobrého jídla a vaření pokrmů z kvalitních ingredidencí. Kromě toho má také ráda přírodu a s tím i spojené výlety a cestování po Česku i po světě.

Knedlo-vepřo-zelo

Suroviny

  • 500 g vepřového plecka
  • 1/2 hlávky červeného zelí nebo koupit pro urychlení již hotové kysané zelí
  • 800 g brambor
  • 200 g dětské krupičky
  • 100 – 150 g špaldové mouky podle potřeby
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • kmín
  • máslo
  • třtinový cukr

Postup

  1. Maso vložíme do pekáčku, lehce podlijeme troškou vodou, osolíme, zasypeme celým kmínem a na vrchu poklademe plátky másla.
  2. Vložíme do vyhřáté trouby na horkovzduch a pečeme na 180 stupňů přiklopené.
  3. Po cca hodině odklopíme, maso polijeme šťávou z pekáčku a necháme upéct kůrku cca 10 minut.
  4. Uvaříme brambory ve slupce. Necháme vystydnout. Oloupeme.
  5. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.
  6. Brambory ve velké míse najemno nastrouháme. Osolíme (1/2 lžičky soli), přidáme mouku, krupičku, vejce a žloutek a z ingrediencí rukama vypravujeme těsto, které je vláčné, ale dá se tvarovat a už úplně nelepí.
  7. Z těsta vytvarujeme stejně velké šišky, které obalíme v mouce.
  8. Osolíme vařící vodu a vložíme do ní knedlíky. Vaříme cca 20 min, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Hlavně ze začátku vaření knedle odlepíme ode dna hrnce vařečkou a i po dobu vaření kontrolujeme.
  9. Uvařené šišky necháme pár minut vyschnout na dřevěném prkýnku, které absorbuje přebytečnou vodu.
  10. Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku a vložíme kysané zelí, chvilku dusíme. Ochutíme cukrem a solí a je hotovo.
  11. Kdo má rád zelí lehce zahuštěné, tak v hrnečku rozmícháme lžičku hladké mouky a troškou vody a zelí podlijeme. A povaříme. Pokud se rozhodnete pro čerstvé zelí, tak dusíme o dost déle a dochucujeme octem. A je ideální nechat uležet do druhého dne.

Vařím Já

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek