Čokoládové pralinky patří k velmi oblíbeným cukrovinkám. Ale připravit si je doma? Mnozí z nás se touto myšlenkou možná vystraší, protože příprava domácích pralinek je přece jen poněkud pracnější. Nicméně radost z jejich výroby a zvědavost při vyklepnutí pralinky z formy, zda se vše vydaří, jsou jedinečné. Určitě je ale potřeba mít trochu trpělivosti. A pokud se pralinky podaří, můžete mít navíc úžasný jedlý dárek pro vaše blízké.
|
Čokoládové pralinky patří k velmi oblíbeným cukrovinkám. Ale připravit si je doma? Mnozí z nás se touto myšlenkou možná vystraší, protože příprava domácích pralinek je přece jen poněkud pracnější. Nicméně radost z jejich výroby a zvědavost při vyklepnutí pralinky z formy, zda se vše vydaří, jsou jedinečné. Určitě je ale potřeba mít trochu trpělivosti. A pokud se pralinky podaří, můžete mít navíc úžasný jedlý dárek pro vaše blízké.
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme náplň, aby byla ve chvíli použití již vychladlá.
- Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu.
- Jakmile začne bublat, odstavíme ji a přisypeme čokoládu určenou pro náplň.
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Jakmile je směs hladká, přidáme alkohol, promícháme a dáme stranou vychladnout.
- Čokoládu určenou na vylití forem rozpustíme ve vodní lázni na 45°C (rozpouštíme ji opatrně a je dobré směs stále míchat).
- Jakmile dosáhne čokoláda této teploty, přidáme kakaové máslo a mícháme, aby teplota klesla na cca 31°C, čokoláda by měla být hladká.
- Připravíme si formy na pralinky, které vyplníme až po okraj.
- S formou několikrát bouchneme o pracovní plochu, abychom odstranili bublinky.
- Čokoládu důkladně vylijeme zpět do mísy – ve formě by měla zůstat tenká stěna pro pralinky – pomocí cukrářské karty setřeme zbytek čokolády z povrchu formy.
- Opět několikrát bouchneme a rozlijeme zbylou čokoládu, aby byla rovnoměrně na stěnách.
- Odložíme na několik minut do lednice.
- Jakmile máme připravené všechny formy, necháme si zbytek čokolády stranou.
- Krém na plnění dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a plníme pralinky.
- Nahoře by měl zbýt prostor 3-4 mm, abychom je mohli uzavřít čokoládou.
- Naplněné formy opět odložíme do lednice, aby se krém vychladil a nevytékal.
- Protože je forma z ledničky studená, při uzavírání je potřeba postupovat rychleji.
- Formu zaplníme opět čokoládou, několikrát bouchneme, aby se povrch rovnoměrně rozlil a pomocí karty setřeme jedním tahem čokoládu z formy.
- Formu už nenakláníme, přesuneme opět do lednice a necháme zcela vychladnout.
- Poté pralinky vyklepneme.