Celer je jednou z nejzdravějších potravin v naší kuchyni a navíc chutná skvěle pečený, vařený i syrový. V tomto dílu seriálu Tipy a triky poradíme, jak ho správně zpracovat a doporučíme dva zdravé a chutné recepty.
Celer patří do nejzdravější desítky všech potravin
Celery známe dva – s bílou bulvou a pak zelený, tzv. řapíkatý celer. Prospěšné pro zdraví jsou oba dva. Dnes si ale povíme něco o celeru s bílou bulvou a dužinou.
Pokud jste celer ještě nezařadili do svého jídelníčku, pak by to chtělo rychlou nápravu. Proč? Je tak zdravý, že ho odborníci zařazují do desítky nejzdravějších potravin.
Najdeme v něm spoustu prospěšných vitamínů: B1, B2, B6 a C, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a mnoho aminokyselin.
Jak celer působí na naše zdraví?
- Má protizánětlivé účinky.
- Pomáhá likvidovat záněty v trávicím traktu.
- Je důležitým zdrojem antioxidantů.
- Snižuje cholesterol.
- Odstraňuje z těla škodliviny.
- Napomáhá při zácpě.
- Chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů.
Jak celer snadno zpracovat?
- Celer okrájíme a důkladně očistíme.
- Hlávku rozpůlíme a každou půlku nakrájíme na plátky o šířce přibližně 1 cm.
- Jednotlivé plátky dále nakrájíme podle toho, jaký pokrm se chystáme připravit:
- tenké nudličky se hodí například do salátů;
- kostičky jsou základem do polévek a omáček;
- hranolky o velikosti přibližně 1 cm osmažíme na olivovém oleji a podáváme jako přílohu.
Jak využít celer v kuchyni?
Celer je výbornou přísadou do všech salátů, jako příloha k masu, nebo k ochucení vývarů a polévek či omáček.
Výborně chutnají celerové chipsy, které mohou být zdravou alternativou klasických brambůrek, nebo plátky naložené ve sladkokyselém nálevu.
Recepty s použitím celeru
I když celer nejčastěji připravujeme vařený nebo pečený, je výborný také za syrova. Prozradíme dva zdravé recepty, které zaženou hlad i chuť a navíc si na nich pochutnáme. Jdeme na to!
Tento salát se hodí do teplých jarních dnů i na zahnání odpoledního hladu.
Svěží salát s celerem a tuňákem
Na pečeném celeru se semínky si pochutnáme u televize místo brambůrek, ale můžeme ho servírovat třeba i jako předkrm.
Pečený celer se semínky