Králičí paštika

Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
Pustili jste se už někdy do přípravy domácí paštiky? Ještě ne, protože Vám připadá proces výroby příliš složitý a zdlouhavý? Důležité je, nenechat se odradit! I když je s přípravou paštiky trochu více práce, výsledek bude stát skutečně za to. Nejen, že budeme přesně vědět, co v paštice je, navíc můžeme použít čerstvé bylinky ze zahrádky a přidat naše oblíbené ingredience. My jsme jemné králičí maso doplnili rozmarýnem a tymiánem. Jako přílohu použijeme křupavý opečený chlebík, brusinkovou paštiku, jarní cibulku nebo domácí nasládlou cibuládu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
500 g paštiky
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    maso 800g králičí
    víno 300ml bílé
    uzeniny 250g slanina
    játra 250g králičí
    voda 200ml
    máslo 100g rozpuštěné
    česnek 6stroužků
    cibule 3ks
    bylinky 2snítky rozmarýn, tymián
    mrkev 1ks
    petržel 1ks
Vývar
    voda 0,4l
    pepř 5kuliček
    nové koření 5kuliček
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme vývar - suroviny na vývar vaříme, dokud se voda nezredukuje na polovinu.
  2. Stehna osolíme a opepříme.
  3. Do kastrolu dáme najemno nakrájených 150 g slaniny. Počkáme až pustí trochu tuku a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu.
  4. Zeleninu lehce orestujeme a poté přidáme 1 nakrájenou cibulku.
  5. Po 3-4 minutách přidáme maso a rozmáčklý a posekaný česnek (4 ks).
  6. Orestujeme z obou stran, aby se maso zatáhlo.
  7. Zalijeme vínem a necháme odvařit alkohol – zredukujeme cca na polovinu tekutiny, přidáme polovinu čerstvých bylinek, polovinu vývaru z koření a 200 ml vody.
  8. Zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme, občas promícháme a případně podlijeme vínem, nebo vodou.
  9. Dusíme 1 – 2 hodiny, dokud nepůjde maso krásně od kosti.
  10. Následně maso obereme a pokrájíme na menší kousky, aby se poté lépe mixovalo.
  11. Zbylou slaninu nadrobno nakrájíme a necháme ji škvařit.
  12. Přidáme nakrájené cibule.
  13. Poté přidáme očištěná a nakrájená játra, zbylý prolisovaný česnek a osolíme.
  14. Restujeme 5 - 7 minut, poté dochutíme pepřem.
  15. Do větší mísy přesuneme vše z hrnce, kde se restovala játra, nakrájené dušené maso včetně zeleniny a slaniny.
  16. Vše rozmixujeme na hladkou směs, kterou promícháme, a případně ještě dochutíme solí a pepřem.
  17. Hotovou směs rozdělíme do zavařovacích skleniček. Pokud používáme formičky nebo srnčí hřbetu, vymažeme je máslem nebo sádlem.
  18. Několikrát sklepneme, abychom dostali z nádob přebytečný vzduch a povrch paštiky zalijeme rozpuštěným máslem.
  19. Zavíčkujeme, nebo přikryjeme pečicím papírem či alobalem.
  20. Připravíme si vodní lázeň, do které vložíme nádoby a pečeme v troubě předehřáté na 165°C asi 80 minut (podle velikosti nádob).
  21. Paštiku necháme vychladnout - nejlépe přes noc.

Na konci můžeme přidat i kapku alkoholu (např. Calvados, Armagnac atd.), nebo nadrobno nasekané mandličky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*