Pastýřský koláč patří ke klasice anglické kuchyně. Původně to bylo vlastně jednoduché jídlo ze zbytků. Spodní část šťavnatého koláče tvoří ragú z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstvu koláče pak zapečená bramborová kaše.
|
Pastýřský koláč patří ke klasice anglické kuchyně. Původně to bylo vlastně jednoduché jídlo ze zbytků. Spodní část šťavnatého koláče tvoří ragú z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstvu koláče pak zapečená bramborová kaše.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Pokyny
- Ve větším hrnci uvaříme oloupané brambory nakrájené na menší kousky.
- Do hrnce se silným dnem nalijeme olivový olej, orestujeme cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.
- Jakmile cibule získá zlatavou barvu, přidáme česnek a mleté hovězí maso, které lehce osolíme, opepříme a restujeme další tři minuty.
- Poté směs zaprášíme hladkou moukou a znovu promícháme.
- Pomalu přiléváme vývar, vmícháme drcená rajčata, přidáme tymián.
- Necháme ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promícháme, aby se směs nepřipálila.
- Naposledy ochutnáme a případně dochutíme.
- Hotovou směs nalijeme do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřeme.
- Troubu rozehřejeme na 200 stupňů.
- Slijeme vodu z brambor a rozšťoucháme je.
- Následně přidáme smetanu a máslo a pomocí šlehací metly vytvoříme hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidáme žloutek.
- Kaši navrstvíme na masovou směs, vložíme do trouby a necháme zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.