Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
|
Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
|
Porce
20 cm koláčová forma
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku a přidáme cukr a sůl.
- Máslo nakrájíme na malé kostky a přidáme do mísy.
- Pomocí nože, nebo prsty, začneme všechno spojovat dohromady (jako když zpracováváme drobenku) do té doby, než budeme mít směs o stejné konzistenci, jako na drobenku.
- Po lžících začneme přidávat studenou vodu a hněteme, dokud se vše nezačne spojovat dohromady do jedné masy (v těstě mohou zůstat kousky másla – to dodá těstu křupavost).
- Těsto zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice na 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň a chřest: chřest umyjeme, odkrojíme asi 2 cm dřevnatého konce (bílý chřest ještě oloupeme po hlavičky, zelený nemusíme).
- Dáme vařit na 4-5 minut do vroucí osolené vody.
- Poté chřest vybereme a propláchneme studenou vodou.
- Na náplň si smícháme vejce spolu se smetanou a rozšleháme.
- Přidáme nastrouhané sýry a dochutíme solí a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Formu na koláč si vymažeme máslem, nebo vyložíme pečicím papírem.
- Těsto z ledničky vyválíme na pomoučeném válu a pak ho vtlačíme do formy, odřízneme přebývající okraje.
- Dno těsta propícháme vidličkou.
- Vyložíme alobalem a dno zatížíme například fazolemi.
- Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
- Poté koláč vyndáme a odstraníme alobal a fazole.
- Urovnáme chřest a přelijeme sýrovou směsí.
- Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme 30 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout.
- Po upečení koláč vyndáme a necháme vychladnout.