Pažitka obsahujemá spoustu vitamínů a vypěstovat ji doma není nic náročného zvládne téměř každý. A ta svěží jemně pikantní chuť? Mňam! Pojďme se o pažitce dozvědět více a vyzkoušet výborný recept na omeletu s uzeným lososem.
Seznamme se s pažitkou
Pažitka pobřežní je u nás známá také pod pojmem šnytlík. Botanikové by k tomu významně dodali, že tato rostlinaspadá do rodu česneku. Pažitka má celkem malou cibulku – o průměru asi 1 cm.
Pažitka je plná prospěšných látek. Jakých? V listech najdeme vitamín C, B2 a provitamín A. Také obsahuje vápník a draslík. PŠnytlík původně pochází ze Středomoří, ale volně na ni narazíme třeba i v Krkonoších nebo podél našich řek. Pažitka si pěstujeme i na zahrádkách. Ale jen určitý druh – pažitku zahradní. Ta je vyšlechtěná právě k těmto účelům.
Pažitka je plná prospěšných látek. Jakých? V listech najdeme vitamín C, B2 a provitamín A. Dále obsahuje vápník a draslík.
Jak pažitku pěstovat?
Pažitku zvládneme vypěstovat i v případě, že se zahradničením právě začínáme. Není to složité. Stačí, když jí na zahrádce najdeme vhodné místo:
- kam doléhá slunce,
- kde je dostatek vzduchu,
- a zasadíme ji do půdy, která obsahuje vápník.
A kdy je nejlepší pažitku vysévat?
Počátkem března do skleníku a v dubnu ji můžeme přemístit ven. Pokud se chystáme pažitku vysadit přímo do půdy, počkejme s tím na květen.
Pěstování pažitky v květináči
Pažitce se dobře daří i v květináči a my si tak můžeme její výbornou chuť užívat celý rok. Pokud máme pažitku v květináči, musíme ji pravidelně zalévat a zastřihávat. V případě, že nať ihned nevyužijeme, nějakou dobu nám vydrží v lednici, nebo v mrazáku.
Pažitka v kuchyni
Mnoho hospodyněk si pažitky cení více než zlata – proč ? Dokáže totiž nahradit sůl. Má také cibulové aroma, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.
Šnytlík dodá šmrnc i obyčejným jídlům, jako je chléb, tvaroh nebo máslo. Výbornou chuť dodá také salátům, jídlům z vajec nebo z hub. Hodí se do polévek, omáček nebo k rybám.
Vaječná omeleta s uzeným lososem
Tuto omeletu můžeme nachystat ke snídani, k obědu i k večeři. V každém případě dobře zasytí a pochutnáme si.
Recept - suroviny a postup