Pečené kuře je klasikou. Chceme-li ho zkusit ozvláštnit, můžeme ho upéct na citronech. Vneseme si tak domů kousek léta. Vůně a chuť rozmarýnu a citrónu dodají chuti kuřete úplně nový rozměr. V jednom pekáči můžeme navíc připravit i přílohu. Jak na to?
|
Pečené kuře je klasikou. Chceme-li ho zkusit ozvláštnit, můžeme ho upéct na citronech. Vneseme si tak domů kousek léta. Vůně a chuť rozmarýnu a citrónu dodají chuti kuřete úplně nový rozměr. V jednom pekáči můžeme navíc připravit i přílohu. Jak na to?
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
kuřecí stehna
4ks
nebo čtvrtky
brambory
1kg
cibulka
500g
malé
citrónová šťáva
125ml
nebo 3 - 4 citrony
olivový olej
125ml
extra panenský
česnek
3ks
stroužek
rozmarýn
3ks
čerstvý nebo 1/2 lžičky sušeného
citrón
plátky
|
Pokyny
- Kuřecí stehna nebo čtvrtky omyjeme pod studenou vodou, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme a vložíme do zapékací mísy.
- Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru.
- Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, citronovou kůrou a olivovým olejem.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Cibulky oloupeme, a pokud jsou větší, můžeme je rozkrojit na poloviny.
- Brambory a cibulky rozdělíme mezi porce kuřete.
- Vše potřeme připravenou citronovou marinádou a posypeme natrhaným rozmarýnem.
- Následně ještě na kuře a brambory můžeme rozdělit několik plátků citronu.
- Pečeme asi 90 minut v předehřáté troubě na 180 - 200 °C.