Závitky v rýžovém papíru patří k oblíbeným pokrmům a snad k jednomu z nejznámějších vietnamských jídel. Jarní závitky si rychle získaly na oblibě díky barevnosti, chuti a svěžesti - podávají se totiž studené nebo při pokojové teplotě. Závitky můžeme podávat jako rychlý předkrm, lehkou večeři nebo svačinku. Plnit je můžeme dle chuti – např. krevetami, vepřovým nebo kuřecím masem, mrkví, okurkou, salátem nebo bylinkami. Základem jsou vždy ideálně rýžové nudličky vermicelli. Jak si je připravit doma?
|
Závitky v rýžovém papíru patří k oblíbeným pokrmům a snad k jednomu z nejznámějších vietnamských jídel. Jarní závitky si rychle získaly na oblibě díky barevnosti, chuti a svěžesti - podávají se totiž studené nebo při pokojové teplotě. Závitky můžeme podávat jako rychlý předkrm, lehkou večeři nebo svačinku. Plnit je můžeme dle chuti – např. krevetami, vepřovým nebo kuřecím masem, mrkví, okurkou, salátem nebo bylinkami. Základem jsou vždy ideálně rýžové nudličky vermicelli. Jak si je připravit doma?
|
Porce
10 osob
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Závitky
nudle
200g
rýžové vermicelli
rýžový papír
10plátků
na zabalení
okurka
1ks
salátová
paprika
1ks
žlutá
salátových listů
10-15lístků
podle chuti
máta
1svazek
čerstvá
koriandr
1svazek
bazalka
párlístků
čerstvá
Omáčka
chilli
1ks
paprička
sójová omáčka
5lžíce
citrónová šťáva
1lžíce
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme náplně.
- Okurku nakrájíme na dlouhé jemné proužky.
- Papriku zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké proužky.
- Nudličky připravíme podle návodu – dáme do hlubší mísy, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut odstát.
- Hotové nudle slijeme do cedníku a propláchneme studenou vodou.
- Do hlubšího talíře, nebo do misky, připravíme vařící vodu na rýžový papír a necháme ji chvilku vychladnout.
- Na balení závitků si nachystáme větší mělký talíř, nebo je můžeme připravovat na nepřilnavé podložce.
- Rýžový papír namočíme na pár sekund do horké vody.
- Jakmile změkne, vyndáme ho, necháme okapat, přemístíme na talíř a uhladíme.
- Do spodní třetiny papíru narovnáme lístky koriandru, přidáme nudle, okurku, papriku a lístky salátu, nahoru dáme lístky máty a bazalky.
- Nyní začneme od spodu balit rýžový papír, zarolujeme přes směs ke středu, v polovině balení přehneme ke středu levou i pravou stranu a dobalíme.
- Odložíme stranou a pokračujeme s dalším závitkem.
- Na omáčku smícháme sójovou omáčku s citronovou šťávou a nakrájenou chilli papričkou.
- Závitky podáváme studené nebo při pokojové teplotě.
- Jíme rukou a namáčíme do omáčky.