Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo. Jak poznat kvalitní pepř a na co si dát při jeho skladování pozor?
Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.
Proč si dát pepř?
- Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
- Stimuluje spalování tuků.
- Odstraňuje nadýmání.
- Podporuje srdeční činnosti.
- Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.
- Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
- Skvělý je také na střevní potíže.
- V ajúrvédě se využívá jako detoxikant.
- Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.
- Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.
Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.
Bílý, černý, zelený, červený
Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.
Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě. Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.
Pálí to jako… pepř
U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového. Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy. Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.
Pepře nepepře
Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.
Meleguetský (guinejský) pepř, rajská zrna – pochází ze západní Afriky a může pepř nahradit, nedráždí žaludek tolik jako černý pepř.
Sečuánský pepř – toto čínské koření bylo velmi ceněné a používané jako obětina bohům. Tento plod žlutodřevu, keře podobného akátu, se nazývá občas také fagara, japonský, nebo čínský pepř. Je poměrně aromatický a ostrý až palčivý. Při opražení předtím, než jej namelete, se zvyšuje jeho aromatičnost.
Jak poznáme kvalitní pepř?
Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří. U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.
Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!
Zajímavosti
Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.
Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům.
Vyrobte si doma: Citronový pepř
Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň. Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!
dobre
je to fajn
Tak to je bezvadné. Miluji pepř a měla jsem výčitky, že hp používám moc. Teď vlastně vím, jak je tělu prospěšný.
ale všeho moc škodí..
Samozřejmě, u všeho by měla být zdravá míra 🙂