Sezóna džemů a marmelád je tu! S dozráváním ovoce na zahrádkách přichází otázka, co s tou náramnou a chutnou úrodou udělat? Jednou z možností, jak si uchovat léto ve skleničce, je zavařit si kousky ovoce jako kompot, nebo si z něj připravit domácí marmeládu. A ta meruňková, to je opravdová klasika, která přináší osvěžující nakyslou chuť z meruněk proslazených sluníčkem. Jak na to?
|
Sezóna džemů a marmelád je tu! S dozráváním ovoce na zahrádkách přichází otázka, co s tou náramnou a chutnou úrodou udělat? Jednou z možností, jak si uchovat léto ve skleničce, je zavařit si kousky ovoce jako kompot, nebo si z něj připravit domácí marmeládu. A ta meruňková, to je opravdová klasika, která přináší osvěžující nakyslou chuť z meruněk proslazených sluníčkem. Jak na to?
|
Suroviny
meruňky
2kg
zralé a vypeckované
cukr krupice
600g
pektin
20-25 g
citrusový
kyselina citrónová
2 polévkové lžíce
nebo šťáva ze 2 citronů
|
Pokyny
Příprava marmelády
- Meruňky omyjeme, vypeckujeme, zbavíme hnědých flíčků a částí.
- Dáme do hrnce, přisypeme ¾ cukru a ručně rozmačkáme (lze použít i blender).
- Směs můžeme nechat odležet přes noc v lednici – díky tomu se uvolní šťáva a zkrátí se doba tepelné úpravy ovoce (v tomto kroku také můžete přidat koření).
- Marmeládu vaříme na mírném plameni za občasného promíchání – aby se uchovala chuť ovoce, vaříme marmeládu co nejkratší čas (cca min. 5 minut).
- Zbývající cukr smícháme v mističce s pektinem, abychom zamezili jeho hrudkovatění v marmeládě – pokud bychom nasypali pektin přímo do horkého ovoce, začaly by se tvořit cucky, které by se nerozpustily.
- Směs pektinu a cukru přidáme do hrnce k ovoci a promícháme.
- Vaříme dalších 5 minut.
- Nakonec přidáme citronovou šťávu – na 1 kg ovoce stačí 1 lžička kyseliny citronové, nebo šťáva z 1 citronu.
- Pro kontrolu, jestli má marmeláda správnou konzistenci, použijeme vychlazený talíř, na který kápneme trochu marmelády. Pokud marmeláda pomalu stéká nebo nestéká vůbec, je konzistence správná.
- Pokud je příliš řídká, přidáme ještě trochu pektinu, nebo ještě krátce vaříme.
- Pokud jsme s konzistencí spokojeni, přelijeme džem opatrně do skleniček, okraje očistíme a ihned uzavřeme.
- Otočíme a postavíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladnout.
Příprava sklenic
- Důležité je mít čisté sklenice, které můžeme (pokud nejsou nové) sterilizovat.
- Nejjednodušším způsobem je sterilizovat sklenice teplem v troubě tak, že je uložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Sterilizujeme alespoň 5 minut na 160 °C.
Recept na domácí marmeládu je čistě z meruněk, pokud se ale nebojíme experimentovat, můžeme vyzkoušet přidat trochu koření, nebo bylinek. Za zmínku stojí například vanilka, skořice, kardamon či rozmarýn nebo tymián.