Kachní maso je velmi oblíbené a lze ho připravovat na různé způsoby. Většina z nás si s velkou pravděpodobností vzpomene nejdříve na klasiku v podobě kachny se zelím a knedlíky. Zatímco celou kachnu můžeme péct i 12 hodin, aby bylo maso křehké, kachní prsa patří mezi tzv. minutková masa, a tak mohou být vítaným zpestřením při letních grilovačkách. Navíc v letním období, kdy nám úroda na zahradách skýtá spoustu různého ovoce, můžeme zkoušet různé a méně tradiční kombinace. Vyzkoušejte podle receptu Jakvkuchyni.cz sladko-kyselé meruňky a rozmarýn, které dodají šťavnatému masu jiný chuťový rozměr.
|
Kachní maso je velmi oblíbené a lze ho připravovat na různé způsoby. Většina z nás si s velkou pravděpodobností vzpomene nejdříve na klasiku v podobě kachny se zelím a knedlíky. Zatímco celou kachnu můžeme péct i 12 hodin, aby bylo maso křehké, kachní prsa patří mezi tzv. minutková masa, a tak mohou být vítaným zpestřením při letních grilovačkách. Navíc v letním období, kdy nám úroda na zahradách skýtá spoustu různého ovoce, můžeme zkoušet různé a méně tradiční kombinace. Vyzkoušejte podle receptu Jakvkuchyni.cz sladko-kyselé meruňky a rozmarýn, které dodají šťavnatému masu jiný chuťový rozměr.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
prsa
4
kachní
meruňky
12ks
zralé
cukr
2lžíce
třtinový
rozmarýn
2snítky
olivový olej
2 lžíce
balzamiko
červený ocet
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
citrónová šťáva
párkapek
salátové listy
mix
na podávání
|
Pokyny
- Kachní prsa očistíme, omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme.
- Kůži nestahujeme, ale nařízneme, aby se nestahovala.
- Snítky rozmarýnu nakrájíme na kousky, smícháme je s olivovým olejem a třtinovým cukrem - vše dobře promícháme.
- Kachní prsa potřeme z obou stran marinádou.
- Přendáme je na suchou rozpálenou pánev kůží dolů (díky uvolňování sádla se nebudou připékat).
- Nechte prsa dostatečně dlouho propékat, aby byla kůžička pěkně křupavá.
- Jakmile je kůže propečená, necháme prsa opékat i z druhé strany.
- Prsa postupně otáčíme, aby se propekla ze všech stran – tedy i z boku.
- Jakmile budou prsa hotová, vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme vypeckované a nakrájené meruňky, zakápneme balzamikovým octem a opékáme, aby změkly a pustily šťávu.
- Na sálat si připravíme zálivku z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy.
- Přidáme trochu výpeku z pánve a vše prsty promícháme.
- Salát naservírujeme na talíř, přidáme na plátky nakrájená prsa a meruňky.
- Přelijeme trochou výpeku.