Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.
|
Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
150 minut
|
Chod
|
Suroviny
čedar
200g
celozrnná mouka
150g
máslo
125 g
studené
smetana ke šlehání
125 ml
studená voda
4-5lžíce
tymián
2 snítek
brambora
1ks
sladká
šalotka
1 ks
cuketa
1ks
menší
oregano
1/2lžičky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
máslo
na vymazání formy
mouka
na vysypání formy
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme těsto.
- Mouku prosejeme do mísy a přidáme na kostky nakrájené máslo.
- Prsty nebo v robotu připravíme drobenku.
- Postupně přidáváme studenou vodu, vždy až se pořádně zapracuje předchozí lžíce.
- Jakmile vznikne kompaktní těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do lednice.
- Batátu a cuketu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
- Šalotku rozkrojíme a nakrájíme na proužky.
- V míse smícháme vejce, smetanu, polovinu nastrouhaného čedaru, tymián, oregano, sůl a pepř.
- Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme ho do kruhu na cca 5 mm.
- Vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a propícháme dno.
- Překryjeme alobalem, na který dáme fazole.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 10 minut.
- Vyjmeme z trouby, odstraníme alobal s fazolemi.
- Navrstvíme batátu, cuketu a cibuli.
- Zalijeme vaječnou vrstvou a nakonec ještě poklademe nakrájeným zbytkem čedaru.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Posledních 10 minut můžeme nechat pod grilem.