Sezona hlívy je v plném proudu, nejlepší je vyrazit procházku a nasbírat si ji v lese, ale můžeme si ji také koupit. Hlíva je totiž houba s blahodárnými účinky na náš organismus, ale skvěle chutná a má tak bohaté využití v kuchyni. Hlívou můžeme nahradit maso a připravit z ní skvělý guláš, který jako by tomu pravému z oka vypadl a chuťově je to hodně těžký konkurent. Guláš z hlívy je navíc připravený do hodiny.
|
Sezona hlívy je v plném proudu, nejlepší je vyrazit procházku a nasbírat si ji v lese, ale můžeme si ji také koupit. Hlíva je totiž houba s blahodárnými účinky na náš organismus, ale skvěle chutná a má tak bohaté využití v kuchyni. Hlívou můžeme nahradit maso a připravit z ní skvělý guláš, který jako by tomu pravému z oka vypadl a chuťově je to hodně těžký konkurent. Guláš z hlívy je navíc připravený do hodiny.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
zeleninový vývar
750ml
hlíva ústřičná
600g
voda
100ml
hladká mouka
2lžíce
cibule
2ks
středně velká
česnek
2stroužky
rozetřené
rajčatový protlak
2lzičky
sladká paprika
2lžičky
majoránka
1lžíce
rostlinný olej
1lžíce
kmín
1lžička
mletý
gulášové koření
1lžička
chilli
špetka
paprička
|
Pokyny
- Ve větším hrnci rozpálíme na středním plameni olej, přidáme nakrájenou cibuli a kmín.
- Chvilku orestujeme a pak přidáme na kostky nebo na pásky nakrájenou hlívu.
- Restujeme cca 3 – 4 minuty, pak přisypeme kmín, papriku, přidáme protlak, česnek.
- Osolíme a opepříme.
- Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou 15 – 20 minut doměkka.
- Mouku prosejeme a rozmícháme pečlivě ve vodě.
- Přiléváme ke guláši a za stálého míchání necháme projít varem, až guláš zhoustne.
- Poté podle chuti ještě osolíme a opepříme.
- Podáváme s pečivem, ale jako příloha se hodí i rýže nebo těstoviny.