Snad každý z nás pil někdy v životě čaj – někdo ho pije výjimečně a dává přednost jiným nápojům, pro někoho jsou čaje nepostradatelnou součástí každodenního života a pro jiného je to slavnostní chvíle, která se neobejde bez specifických rituálů. Kdy a jak probíhá sklizeň a zpracování listů? Jak čaje rozdělujeme a na co si dát při jejich přípravě pozor?
Pravý čaj je kulturní čínský nápoj připravovaný louhováním listů čajovníku v horké vodě.
Jako „čaj“ také v běžné řeči označujeme horký nápoj připravovaný výluhem nebo záparou různých bylin, ovoce a jiných plodů přírody, v pravém slova smyslu se ale o čaj již nejedná.
Čajovník je stálezelený keř, v přírodě vyrůstá do výšky 5–15 metrů, ale na plantážích, kde se pěstuje a šlechtí pro účely sklizně, jej udržují do výše 1 metru. Lístky čajovníku mají různou délku a šířku, v dospělosti jsou tlusté, kožnaté a s krátkým řapíkem. Většinou jsou však nejlépe hodnoceny pupeny nebo mladé menší lístky.
Jak probíhá sklizeň a zpracování čajových listů?
Lístky se sklízejí podle tzv. sběrových formulí v průběhu celého roku. Zpracování čajových lístků pro výrobu různých druhů čajů se dělí dle stupně oxidace – co to znamená?
Oxidace při výrobě čajů je proces, který způsobuje hnědnutí listu – tím se mění chuťové vlastnosti čaje.
Oxidace probíhá do doby, než obsah vody v lístku klesne na stanovenou mez. Čerstvé natrhané lístky se nechají 10 – 20 hodin sušit na sušicích platech ve stínu a na vzduchu.
Následně jsou smotávány do ruliček. Tato práce se původně dělala ručně, nyní to již dělají většinou stroje.
Dále se nechávají ruličky sušit při teplotě kolem 30°C a oxidace v nich probíhá stále dál. Tento proces se zastavuje prudkým zahřátím listů v sušičkách, nebo pražením na pánvích – podle druhu připravovaného čaje. Dále se lístky čistí, balí, drtí atp., při výrobě čaje Pu-Erh se využívá navíc i proces fermentace.
Jak dělíme pravé čaje?
Dle stupně oxidace dělíme pravé čaje do několika kategorií:
Bílé čaje
Keře se většinou pěstují v zastíněných místech, aby bylo v listech méně chlorofylu. Listy se nechávají jen lehce zavadnout, zůstávají jen slabě nazelenalé a brzy se suší.
Bílý čaj se nazývá dle bílých chloupků, které jsou na těch nejmladších lístcích. Chuťově je jemný. Obsahuje cca 15 mg kofeinu a zaléváme jej vodou o teplotě 70°C.
Zelené čaje
Oxidace zde probíhá déle, sušení je dokončeno do dvou dnů od sklizně, zachovává si vysoký obsah polyfenolů. Existuje také mnoho druhů od chuťově jemných po výraznější. Některé studie poukazují na pozitivní účinky zeleného čaje při prevenci nádorových onemocnění.
Oolong čaje
Tzv. modrozelené, žlutozelené nebo polozelené čaje. Lístky se sklízejí zcela zralé a v přesně určený okamžik je přerušena oxidace.
Černé čaje
Lístky se naruší a oxidují při teplotě kolem 30°C, jsou zcela černé. Lístky se zpracovávají buď tradiční cestou, nebo vysoce průmyslovým zpracováním. V Anglii si tento čaj zjemňují přidáním mléka nebo smetany, v Čechách jej využíváme hlavně k úlevě a léčbě žaludečních či střevních onemocnění. Jeden hrníček černého čaje obsahuje cca 40 mg kofeinu, proto je nevhodná jeho konzumace před spaním, může narušovat spánkový rytmus.
Obsah kofeinu v čajích na 250 ml:
Yerba maté | 85 mg |
Matcha | 70 mg |
Zelený a černý čaj | 40 – 60 mg (podle teploty vody, kterou čaj zaléváme a podle doby louhování) |
Poddruhy tvoří ochucené čaje – díky tomu, že čaj velmi snadno přijímá různé vůně (např. květů), často se třeba květy jasmínu suší přímo na lístcích čaje a až po usušení se balí, a tím se uchovává takto získaná vůně.
Různé čajové směsi se připravují nejčastěji smícháním sušených čajových lístků s různými bylinkami, květy atp. především kvůli chuti a obohacení čajových lístků o účinky těchto bylin.
Jaké čaje jsou tzv. nepravé čaje?
- Yerba Maté: nápoj z lístků cesmíny;
- Lapacho: nápoj z vnitřní kůry stromu lapacho;
- ovocné “čaje”: horký nápoj z louhovaného ovoce, v případě průmyslově vyráběných směsí, ale pozor, často jsou přibarvované a je potřeba hlídat ve složení i umělá barviva;
- bylinné “čaje”: nálevy či odvary z bylin, používané pro své léčebné účinky (šalvějový, lipový, heřmánkový apod.).
Další nápoje s podílem čaje
Ledové čaje
Pokud si ledový čaj nepřipravujete z nálevu doma, je vhodné hlídat mimo celkového složení také obsah cukrů. Podíl výluhu z čaje bývá minimální, často v řádu jednotek procent, zbytek je oslazená a uměle ochucená voda za přispění velké dávky cukru, aromat a dalších příměsí.
Granulované čaje
V poslední době populární způsob přípravy nápoje, a co hůř, často i v dětských provedeních. Je nutné číst dobře složení těchto směsí, často se jedná o směs cukru, kyseliny citronové s proměnlivým množstvím čaje, většinou však minimálním. I přesto, že příprava klasického čaje (ať už sypaného nebo v sáčku) trvá déle, lépe si vychutnáme jeho chuť a nedostáváme do sebe mnoho dalších nevhodných látek.
Nenechte si ujít článek s návody v infografice o přípravě různých druhů čajů - Jak je správně zalít? Více v článku Jak si správně připravit čaj?
Závěrem, jako platí u všeho ve výživě, tak i u čajů platí všeho s mírou. Např. u zeleného a černého čaje se nedoporučuje konzumace vyšší než 0,5 l nápoje / den, v tomto případě rozhodně neplatí čím více, tím lépe.
Výhodné a pozitivní účinky těchto čajů by se při jejich nadměrném příjmu proměnily v nežádoucí. Druhy čajů proto střídejme a dbejme na pestrost při výběru, v neposlední řadě také na kvalitu zdroje a zpracování.
Třídicí okénko:
Kam správně vyhodit papírové krabičky od čajů – ty patří do nádob na třídění papíru. Zbytky čaje, ale i čajové sáčky můžeme třídit do bioodpadu, příp. na kompost. Kovové krabičky můžeme třídit do nádob určených ke třídění kovového odpadu, v některých obcích probíhá sběr kovů spolu s jiným druhem tříděného odpadu.
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit