Kuřecí kari patří k jídlům, které pochází z indického subkontinentu. Oblibu si však našlo po celém světě. Znakem typického kari je kuřecí maso dušené v cibulovo-rajčatové omáčce ochucené zázvorem, česnekem, chilli papričkami a kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, skořice a kardamom. Právě díky této směsi chutí a vůní je kari nesmírně oblíbené. Kari nemusíme vařit jen podle základního receptu, skvěle chutná i v bezmasé verzi s květákem, cizrnou, cuketou. Tento recept je ale ne přípravu tradičního indického kari. Dobrou chuť!
|
Kuřecí kari patří k jídlům, které pochází z indického subkontinentu. Oblibu si však našlo po celém světě. Znakem typického kari je kuřecí maso dušené v cibulovo-rajčatové omáčce ochucené zázvorem, česnekem, chilli papričkami a kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, skořice a kardamom. Právě díky této směsi chutí a vůní je kari nesmírně oblíbené. Kari nemusíme vařit jen podle základního receptu, skvěle chutná i v bezmasé verzi s květákem, cizrnou, cuketou. Tento recept je ale ne přípravu tradičního indického kari. Dobrou chuť!
|
Porce
4 osoby
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
kuřecí prsa
500gramů
kokosové mléko
300ml
cizrna
150 gramů
v nálevu
rostlinný olej
3lžíce
kari
3 lžíce
červená kari pasta
česnek
2 stroužek
kurkuma
2lžičky
jasmínová rýže
1 hrnek
nevařené
chilli
1 ks
paprička
zázvor
1 cm
čerstvý
sůl a pepř
na ochucení
|
Pokyny
- Kari připravujeme v silnostěnném kastrolu.
- Olej v něm rozehřejeme na středním plameni.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Vložíme do hrnce a přidáme kari pastu a smažíme, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidáme na menší kousky nakrájené kuře, rozdrcený česnek, nakrájenou chilli papričku a na malé kousky nakrájený zázvor a kurkumu.
- Smažíme tak dlouho, dokud kuře nebude křehké.
- Přidáme cizrnu a dochutíme solí a pepřem.
- Vmícháme kokosové mléko a uvedeme do varu.
- Směs společně krátce povaříme.
- Mezitím si uvaříme rýži – na 1 díl rýže použijeme 2 díly vody.
- Do vroucí vody vsypeme propláchnutou rýži a vaříme 15 – 20 minut.
- Podle chuti dosolíme.
- Při podávání posypeme černým sezamem.