Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
|
Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Suroviny
červená řepa
300gramů
čerstvá
olivový olej
2lžíce
česnek
2stroužky
batáty
2ks
tymián
2snítky
ricotta
2lžíce
sůl
1/2lžička
citrónová šťáva
z půlky citrónu
|
Pokyny
- Batáty omyjeme a rozkrojíme na polovinu.
- Připravíme si plech, na který rozložíme alobal dostatečně velký, abychom do něj mohli zabalit řepu i batáty.
- Batáty rozkrojíme, řepu omyjeme a osušíme.
- Česnek oloupeme.
- Batáty, řepu i česnek rozložíme na alobal.
- Zakápneme olivovým olejem, posypeme natrhaným tymiánem a osolíme.
- Vložíme do trouby předehřáté na 190 ° C a pečeme asi 25 – 35 minut.
- Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a opatrně sundáme slupku anebo oloupeme.
- Řepu i batáty nakrájíme na menší kostky.
- Přendáme do mixeru spolu s ricottou, zbytkem oleje, citronovou šťávou a rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Dle chutí osolíme a opepříme.