Výpečky patří ke klasice české kuchyně. Nemusíme je však připravovat pouze v klasické masové variantě, báječně chutnají i v odlehčené verzi. Maso jsme nahradili poslední dobou čím dál oblíbenějším tempehem. Tempeh je potravina, která je tvořena sójovými boby a fermentací. Díky fermentaci má vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů a výrazné aroma.
|
Výpečky patří ke klasice české kuchyně. Nemusíme je však připravovat pouze v klasické masové variantě, báječně chutnají i v odlehčené verzi. Maso jsme nahradili poslední dobou čím dál oblíbenějším tempehem. Tempeh je potravina, která je tvořena sójovými boby a fermentací. Díky fermentaci má vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů a výrazné aroma.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
15 minut
|
Chod
|
Suroviny
Výpečky
tempeh
300gramů
sójová omáčka
3lžíce
česnek
2stroužky
cibule
1ks
Zelí
kysané zelí
500g
cibule
2ks
třtinový cukr
1lžíce
|
Pokyny
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Na pánvi rozpálíme olej, na kterém opečeme cibuli a česnek.
- Přidáme na plátky nakrájený tempeh a cca 5 minut restujeme.
- Následně ochutíme sójovou omáčkou.
- Restujeme, dokud tempeh nezíská zlatavou barvu.
- Nyní si připravíme zelí.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji, poté posypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
- Zelí necháme okapat a nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, osolíme a podlijeme trochou vody.
- Dusíme pod pokličkou, dokud nebude zelí měkké.
- Na noky smícháme mouku, vejce a sůl.