Bramborový salát je zásadní část štředrovečerního stolu. Nepřipravujeme si ho jen o Vánocích, hodí se k oblíbeným řízkům a dalším pokrmům vlastně po celý rok. Zaujala vás v našem duelu více odlehčená zdravá varianta bramborového salátu s dresinkem z bílých fazolí nebo recept z pečených brambor s bylinkami? Vyberte si ten, který více zalahodí vašim chuťovým pohárkům a dejte mu svůj hlas!
Hlasujte pro recept s bramborovým salátem, na který máte chuť, a dva z vás vyhrají strojek na přípravu těstovin do kuchyně, se kterými budete za hvězdu!
V pondělí 21. 12. 2020 začíná na našem Facebooku finální bitva o výherní příspěvek. Když váš komentář zůstane poslední, vyhráváte. Doba, po kterou by měl váš komentář vydržet jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!
Lehký bramborový salát
První recept nám poslala blogerka @healthy-fit lifestyle way, jejíž recepty i postřehy o rostlinné stravě najdete na Instagramu i na jejím webu. Jak sama říká: rostlinná stravě dělá dobře na těle i na duši. Docílíte s ní dobrého pocitu ve vlastním zdravém a funkčním těle!
Suroviny – dresink z bílých fazolí
- 1 plechovka bílých fazolí
- 1 lžíce konopných semínek
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- trocha vody
- sůl a pepř
Suroviny na salát
- brambory vařené ve slupce
- zelenina dle libosti a vaší chuti: paprika, okurek, salát, řapíkatý celer, hrášek, kukuřice, pórek, lahůdková cibulka, okurky
- bylinky: kopr, pažitka nebo petrželka na ozdobení
Postup
- Uvaříme si brambory ve slupce v osolené vodě.
- Mezitím si připravíme dresink z fazolí. Všechny ingredience spolu důkladně rozmixujeme.
- Nakrájíme si zeleninu na drobné kostičky, stejně tak uvařené brambory.
- Vše smícháme dohromady, dochutíme dle potřeby a ozdobíme bylinkami.
Salát z pečených brambor z bylinkami
Lehký a svěží salát z pečených brambor připravila blogerka Andrea Motlíková, která své nápady a recepty zveřejňuje na Instagramu i na svém webu pod @v.kuchyni.vzdy.otevreno. Je také autorkou a vydavatelkou kuchařky se stejným názvem.
Suroviny
- 1/2kg co nejmenších salátových brambůrků se slupkou ( mohou být i nové )
- 2 jarní cibulky
- 1/2 salátové okurky
- 2 stroužky česneku
- cca 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 polévková lžíce smetany na vaření
- pár kapek bílého vinného octa
- čerstvý kopr a estragon
- sůl a pepř
- olej
Postup
- Brambory důkladně omyjeme a cca 5 minut povaříme i se slupkou.
- Slijeme, zakápneme olejem, promícháme a rozprostřeme na plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů a pečeme doměkka. Pak je necháme vychladnout.
- Na zálivku vymícháme obě smetany, rozdrcený česnek, osolíme a opepříme podle chuti.
- Okurku nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulky na kolečka a bylinky posekáme.
- Brambory překrájíme na poloviny, přidáme k nim zeleninu, bylinky, zakápneme troškou vinného octa a spojíme zálivkou.
- Dochutíme podle potřeby. Necháme uležet.