Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?
|
Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?
|
Porce
20 porcí
|
Doba přípravy
50 minut
|
Chod
|
Suroviny
Bliny
mléko
160ml
hladká mouka
125 g
máslo
25 g
rozpuštěné
prášek do pečiva
2lžičky
vejce
1ks
cukr krupice
1lžíce
sůl
špetka
Bliny s červenou řepou
ředkvička
3ks
červená řepa
2ks
vařená střední velikosti
jablko
1ks
majonéza
1lžíce
dijonská hořčice
1lžička
olivový olej
1 lžička
jablečný ocet
1 lžička
jogurt
řecký na dozdobení
petrželka
na dozdobení
Bliny s lososem
sýr
250g
lučina nebo gervais
kopr
2snítky
nasekaný
olivový olej
2lžíce
dijonská hořčice
1lžička
citrónová šťáva
2lžíce
med
1lžíce
uzený losos
na dozdobení
citron a kopr
k podávání
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme bliny.
- Mléko rozmícháme s vejcem, přidáme prosátou mouku a prášek do pečiva, cukr a sůl.
- Nakonec vmícháme vlažné rozpuštěné máslo.
- Těsto necháme v lednici odpočinout cca 30 minut.
- Mezitím si připravíme pomazánky. Pomazánka z červené řepy: Červenou řepu oloupeme a uvaříme. Necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Nastrouhanou řepu smícháme s majonézou, olivovým olejem, dijonskou hořčicí a jablečným octem. Podle chuti dosolíme a opepříme.
- Sýrová pomazánka: Smícháme sýr, nasekaný kopr, olivový olej, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a med. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Nyní se pustíme do smažení lívanečků. Rozehřejeme pánev, potřeme olejem. Lžící vytváříme malé placičky (použijeme cca 2 lžíce těsta na 1 minilívaneček) a smažíme na středním plameni.
- Jakmile se na povrchu začnou vytvářet bublinky, lívanečky otočíme a opečeme z druhé strany.
- Na vychladnuté bliny naservírujeme pomazánky.