Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
|
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
|
Suroviny
špaldová mouka
150g
hladká
mandlové máslo
130g
mandlová mouka
100g
holandské kakao
1lžíce
prášek do pečiva
1 lžička
s vinným kamenem
vejce
1ks
sůl
špetka
koření speculoos
3lžička
|
Pokyny
- Do mísy robota prosejeme mouku a přidáme všechny suché suroviny.
- Poté přidáme mandlové máslo a vejce a necháme propracovat, dokud se suroviny nespojí v kompaktní hmotu.
- TIP: Pokud vytlačujeme těsto do formiček, je lepší, aby bylo tužší a sušší, na válení je lepší, aby bylo pružnější a měkčí.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme a vmačkáme do formiček. Případně vyválíme na pomoučeném vále, na vytvoření vzorku použijeme embosovaný váleček a poté vykrajujeme tvary. Sušenka by měla být vysoká cca 0,5 cm.
- Přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 175 °C.
- Pečeme cca 8 - 10 minut, ale doba pečení se může lišit podle trouby a tloušťky sušenek.
- Sušenky necháme vychladnout a skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě.