Dánské sušenky Speculaas

Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
50 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    špaldová mouka 150g hladká
    holandské kakao 1lžíce
    prášek do pečiva 1 lžička s vinným kamenem
    vejce 1ks
    sůl špetka
    koření speculoos 3lžička
Pokyny
  1. Do mísy robota prosejeme mouku a přidáme všechny suché suroviny.
  2. Poté přidáme mandlové máslo a vejce a necháme propracovat, dokud se suroviny nespojí v kompaktní hmotu.
  3. TIP: Pokud vytlačujeme těsto do formiček, je lepší, aby bylo tužší a sušší, na válení je lepší, aby bylo pružnější a měkčí.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělíme a vmačkáme do formiček. Případně vyválíme na pomoučeném vále, na vytvoření vzorku použijeme embosovaný váleček a poté vykrajujeme tvary. Sušenka by měla být vysoká cca 0,5 cm.
  5. Přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 175 °C.
  6. Pečeme cca 8 - 10 minut, ale doba pečení se může lišit podle trouby a tloušťky sušenek.
  7. Sušenky necháme vychladnout a skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*