Kreativitě se v kuchyni opravdu meze nekladou. Do dokládá i slavný český šéfkuchař Přemek Forejt, který se svým týmem pro hosty v restauraci Entrée vymyslel místo klasické rizota tzv. bramboto. Protože přeci jen na Hané rostou více brambory než rýže. Zkuste si jej doma připravit i my, je to opravdu delikatesa!
|
Kreativitě se v kuchyni opravdu meze nekladou. Do dokládá i slavný český šéfkuchař Přemek Forejt, který se svým týmem pro hosty v restauraci Entrée vymyslel místo klasické rizota tzv. bramboto. Protože přeci jen na Hané rostou více brambory než rýže. Zkuste si jej doma připravit i my, je to opravdu delikatesa!
|
Porce
2 porce
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
brambor
100g
nakrájené na kostičky 1x1 cm
šalotka
1ks
nakrájená na jemné kostičky
strouhaný parmazán
30 g
bílé víno
30ml
máslo
30 g
zakysaná smetana
20g
|
Pokyny
- Brambory si lehce orestujeme na másle, podlijeme vínem a tekutinu zredukujeme na minimum.
- Podlijeme vývarem a opět necháme tekutinu téměř vyvařit. Tento postup zopakujeme tolikrát, dokud nejsou brambory uvařené na skus.
- Přidáme parmezán a Crème fraîche.
- Nyní si připravíme pěnu. Tvarůžky svaříme se smetanou, aby se perfektně rozpustily. Přelijeme do bomby na šlehačku.
- Na závěr si na pánvi opražíme kmín.
- Do hlubokého talíře naservírujeme porci brambota as dozdobíme tvarůžkovou pěnou.
- Posypeme opraženým a nasekaným kmínem.
TIP:
Bramboto můžeme dozdobit loštickým lanýžem - rozmixovanými tvarůžkami s máslem a houbovým kořením, které necháte zamrazit a poté strouháte jako lanýže.
foto: Facebook restaurace Entrée