Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to?
Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
|
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to?
Hranolky si můžeme připravit domácí, stejně tak můžeme zakoupit mražené. Těstíčko můžeme místo minerálky ozvláštnit jiný perlivým nápojem, třeba pivem. A nezapomeňme ani na tatarku, která k jídlu neodmyslitelně patří. Rybu můžeme zakápnout citronem, nebo po vzoru Britů octem. Dalším zvykem je pak podávat k rybě ještě zelený hrášek, nebo hráškové pyré. Tak hurá na tuhle křupavou dobrotu!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
Smažená ryba
bílá ryba
4porce
bílá ryba (treska, halibut)
pivo světlé
200ml
nebo minerálka
hladká mouka
100g
soda
1lžička
jablečný ocet
1lžíce
citrónová tráva
k podávání
Hranolky
brambor
800g
olivový olej
2lžíce
|
Pokyny
- Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na 1,5 cm široké plátky a pak na hranolky.
- Hranolky dáme do hrnce se studenou vodou, 2 – 3krát vyměníme, abychom zbavily brambory přebytečného škrobu.
- Nakonec zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
- Na mírném ohni vaříme 5 minut.
- Vodu slijeme a předvařené hranolky nasypeme na plech vyložený kuchyňskou utěrkou, osušíme a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C, hranolky dáme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem.
- Promícháme a rozložíme po celé vrstvě.
- Pečeme 20 minut dozlatova.
- Zatímco se hranolky pečou, připravíme si těstíčko.
- Mouku prosejeme do mísy, smícháme se sodou a osolíme. Přilejeme minerálku nebo pivo a rozmícháme metličkou, aby se v těstě netvořilyi hrudky.
- Podle velikosti můžeme rybu nakrájet na větší kousky a osušíme papírovou utěrkou.
- Do pánve nalijeme olej, ideální je cca 5 cm a rozhřejeme ho.
- Rybu osolíme a lehce poprášíme moukou, namočíme do těstíčka a smažíme 8-10 minut dozlatova.
- Necháme okapat na talíři s kuchyňskými utěrkami.
- Zakápneme jablečným octem a udržujeme v teple.
- Na pečicí papír rozložíme hranolky, přidáme smaženou rybu.
- Podáváme s tatarkou a hráškem, můžeme zakápnout ještě citronovou šťávou.