V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
|
V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
vepřové maso
500g
vepřové nožičky
vepřové maso
300g
nakrájené na kostičky
játra
100g
vepřová nakrájená na kostičky
česnek
5stroužek
petržel
2ks
nakrájený na kostičky
ocet
2lžíce
mrkev
2ks
nakrájená na kostičky
cibule
2ks
celer
1ks
nakrájený na kostičky
černý pepř
1 lžíce
kuličky
nové koření
1 lžíce
majoránka
1lžíce
|
Pokyny
- Nožičky zalijeme vodou tak, aby byly potopené.
- Přidáme pepř a nové koření a vaříme je 1 hodinu.
- Přidáme maso, petržel, mrkev, celer a cibuli a vaříme 25 minut.
- Vložíme ještě nadrobno pokrájená játra a vaříme dalších 10 minut.
- Vodu doléváme, aby maso zůstalo ponořené.
- Nakonec pepř a nové koření vyjmeme, osolíme, přidáme majoránku a utřený česnek.
- Dochutíme octem, nalijeme do formy a dáme ztuhnout.
- Hotové nakrájíme na plátky, podáváme s chlebem a se zeleninou.