Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
|
Špízy nemusí být jen otázkou letního grilování, jsou skvělou možností, jak zpestřit jídelníček i v zimě. Zkoušíte-li rádi exotické chutě, zapomeňte na klasický špíz s kusem slaniny a cibulí. Tato jihoasijská verze špízu, zvaná satay, vás zaručeně dostane. K lahodným kuřecím kouskům se podává pikantní arašídová omáčka. Uvidíte, že v grilovací sezóně budou klasické špízy v ohrožení. Jak na to?
|
Porce
10 špízů
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
Maso
kuřecí prsa
500g
bez kostí a kůže
Marináda
olivový olej
4 lžíce
sójová omáčka
2lžíce
med
1lžíce
česnek
1stroužek
chilli
1ks
paprička
Arašídová omáčka
arašídové máslo
150g
olej
2lžíce
sójová omáčka
2lžíce
cibule
1ks
česnek
1stroužek
chilli
1ks
paprička
med
1lžíce
rybí omáčka
1lžíce
kokosové mléko
1/2plechovka
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme marinádu na kuřecí maso.
- Smícháme olej, med, sójovou omáčku, nadrcený česnek a nasekanou chilli papričku.
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky, obalíme v marinádě, zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat (min. 4 hodiny, ale ideálně přes noc).
- Nyní si připravíme omáčku.
- V menším litinovém hrnci si orestujeme najemno nasekanou cibuli, na plátky nakrájený česnek a nasekanou chilli papričku.
- Asi po minutě přidáme arašídové máslo a med.
- Společně promícháme a poté rozmixujeme tyčovým mixerem – můžeme přendat do menší a užší nádoby, aby se nám suroviny lépe mixovaly.
- Do směsi přidáme rozmíchaný kokosový krém, rybí a sójovou omáčku a rozmixujeme dohladka.
- Marinované kuřecí maso napícháme na špejle a grilujeme v troubě na 200 °C, nebo na grilu.
- Kuřecí satay servírujeme s arašídovou omáčkou a rýží.
- Maso ještě můžeme zakapat limetkovou šťávou a nasekanou jarní cibulkou.