Nejen jarní období patří lahodným krémovým polévkám. Oslovily jsme naše blogerky, aby pro vás vybraly své oblíbené a odzkoušené recepty z tradičních i netradičních surovin. Dali byste si raději krém z pečeného česneku? Nebo zůstanete věrni tradiční jarně zelené hráškové polévce?
Hlasujte pro recept s krémovou polévkou, na kterou máte chuť, a dva z vás vyhrají dárky do kuchyně, se kterými budete za hvězdu!
Ve středu 5. 5. 2021 začíná na našem Facebooku finální bitva o výherní příspěvek. Když váš komentář zůstane poslední, vyhráváte. Doba, po kterou by měl váš komentář vydržet jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!
Hráškový krém
Krásně zelený jarní hráškový krém si pro vás připravila blogerka @healthy_klari. Kláře je krásných 15 let a studuje hotelnictví. Vaření se věnuje už od svých 10 let, kdy se začala motat v kuchyni a přesně před rokem si založila IG profil, aby na něj mohla sdílet zdravé, rychlé a chutné recepty.
Suroviny
- 200g hrášku
- 2 polévkové lžíce másla
- cibule
- zeleninový vývar nebo voda dle potřeby
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Postup
- Na másle si osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme hrášek.
- Chvíli mícháme, aby hrášek získal příjemnou máslovou chuť.
- Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do změknutí hrášku (cca 15 minut).
- Stáhneme z plotny, rozmixujeme, osolíme, opepříme a zakápneme pár kapkami citronu.
- Dozdobíme chlebovými krutonky.
Krém z pečeného česneku
Netradiční suroviny na krémovou polévku si do svých receptů ráda vybírá blogerka, jejíž profil na Instagramu se jmenuje @kavarnamyhozivota. Jmenuje se Leona, pochází z Brna a její největší životní vášní je pečení a vaření. Má hlubokou pokoru k tradiční gastronomii, ale nebrání se i novým postupům a technologiím.
Suroviny
- 3 paličky česneku + 2 stroužky česneku
- 1/2 l zeleninový vývar
- 2 dcl bílé víno
- olivový olej
- šalotka
- sůl a pepř na dochucení
- smetana nebo kokosové mléko
Postup
- Rozkrojíme si 3 paličky česneku, pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě na 180 stupňů. Po upečení vyloupeme.
- Na oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou šalotku a 2 syrové stroužky česneku, přidáme upečené stroužky česneku, přidáme 2 dcl bílého vína, osolíme a opepříme a necháme projít varem.
- Podlejeme zeleninovým vývarem a necháme 20 min provařit.
- Finálně nalijeme do mixéru a přidáme smetanu – množství záleží na nás, jak chceme polévku hustou.
- Vymixujeme dohladka.
- Servírujeme s chlebovou granolou a uzenými kachními prsy.